Visszhang: tévésorozat

Sivatagi rejtélyek

Visszhang

A sorozatok egyre gyakoribb mellékszereplője az a nőrokon, akinek valószínűleg elment az esze.

Jellemzően nem veti meg a szereket, kívülállóként elvből nem fizet adót (igaz, nem is tudna), az egyetlen, még működő kapcsolata pedig „Föld Anyával” van, mert az nem tudja elhagyni. Ezek a figurák, komikus elővezetésük miatt hamar kedvenccé válnak, s mivel csak a baj van velük, fontos konfliktusforrásai a produkcióknak. De van-e létjogosultságuk főszereplőként?

Az A Fehér Lótusz Tanyájának szerencsétlen, vagyonból kiszorult ikertestvére lehetne Peggy, az egykor maga is biztos szexideálnak számító, mostanra viszont kupacnyi labilitássá tömörült nő, aki miután elveszíti édesanyját, emberileg és anyagilag is magára marad. Ilyenkor jön jól a drogos múltból maradt dörzsöltség és a gátlások teljes hiánya, hogy botcsinálta, de kellőképpen simlis nyomozó váljon belőle.

A (fizikai poénokat preferáló) vígjátékkal kevert noir már-már sértőnek tűnhet a sötét műfaj rajongóinak, ám a Sivatagi rejtélyek csak követi a trendet, amikor kételyek és egzisztenciális krízis helyett szimpla zakkantságot helyez a hős motivációi mögé. Ha belegondolunk, hogy A nagy Lebowskit vagy a Rendes fickókat mennyire éltették ugyanezért, még némi szexizmust is tetten érhetünk, tekintve, hogy az Apple TV az első adandó pillanatban elkaszálta a szériát. A Sivatagi rejtélyek nem kiemelkedő (a fentiekhez aligha mérhető) széria, túlpörgéseinél már csak az üresjáratai zavaróbbak, de ennél jóval gyengébb produkcióknak is szavaztak már bizalmat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.