Visszhang: könyv

Camilla de la Bédoyère és Anne Rooney

Tudomány – Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek

  • - legát -
  • 2023. március 1.

Visszhang

A tavalyi adatok alapján a hazai felsőfokú tanintézményekben minimális létszámmal indult el a fizika- és kémiatanár-képzés.

A helyzet azért különösen tragikus, mert ha nincs senki, aki az alapoknál eligazítja az érdeklődő tanulókat, akkor például az olyan szókapcsolat, mint a „jövő mérnöke”, lassan értelmét veszti.

Persze egyetlen szülőtől sem várható el, hogy alsó tagozatos gyerekét akkor is a fizika, a kémia vagy épp a biológia érdekességeivel traktálja, ha közben őt magát sem érdekli a téma, és az esetlegesen felmerülő hétköznapi kérdésekre sem tud érdemben válaszolni. De talán még így sincs veszve minden, ha megfelelő könyvet szerzünk be. Sőt, ha abból indulunk ki, hogy a könyv eredeti angol címében nem is szerepel a „gyerekeknek” szó, feltételezzük, hogy a szerzők a szülők kíváncsiságára is számítanak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.