Visszhang: kirándulás/könyv

Kisvárosnézők – Budapest

Visszhang

Gyerekek (és szüleik) budapesti kalandozásainak kiváló útitársa lehet ez a hasznos ismeretterjesztő anyagokkal és klassz feladványokkal teli városnéző füzet.

A látnivalókhoz (természetesen megfejtéssel együtt) színezők, rajzos feladatok, térképek, és roppant különböző kérdések kapcsolódnak, sőt, van hely még az útinaplónak is. Ráadásként pedig QR-kódokat találunk, melyek kiegészítő videókhoz, dallamokhoz, olvasmányokhoz vezetnek. A fővárosi kirándulás alatt két kis sárga lény szegődik mellénk, Muki és Milla, akik leginkább senkire és semmire nem hasonlítanak – magunk közt szólva, kicsit amorfok –, nagyobbacska fejük szinte egyetlen nagy orrból áll, van egy kis copfnyi hajuk, vékony testükhöz pedig pipaszár kéz és láb dukál. Segítségükkel és kommentárjaikkal az interaktív könyvecske rövid, lényegre törő, de pontos és érdeklődést keltő ismereteket közöl előbb magáról az országról, hogy aztán rázoomoljon a főváros főbb nevezetességeire. Bebarangoljuk a budai várnegyedet, a Lánchídat és környékét, a Gellérthegyet, a város hídjait, és nem marad ki a Magyar Nemzeti Múzeum, a Dohány utcai zsinagóga, a Bazilika, az Andrássy út, a Városliget, a Nyugati pályaudvar, a Margitsziget és a Kossuth tér sem. De ugyanígy szerepelnek a megtekintendő ajánlatok között a közlekedési eszközök, barlangok vagy épp az oroszlánok is. A gyerekek számára mindez remek kaland, a szülőknek pedig (legyenek fővárosiak vagy vidékiek) hasznos fogódzót nyújthat a kalandkeresésben. E kicsi füzet segítségével élményeket szerezve, játszva tanulhatjuk meg a várost.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Falafel kapható a túlvilágon

A mesterséges intelligencia (MI) térnyerésével, a ChatGPT és társainak elterjedésével úgy néz ki, nem tudjuk továbbkerülgetni a kérdést: hová lesz az emberiség, ha mindent és mindenkit a gépek irányítanak majd?

„Haj, ifjúság!”

A zeneszerzőt ünneplő nagyszabású koncertsorozatban az elhangzott kompozíciók mintegy fele származott Ligeti Györgytől, a többi mű a kontextust rajzolta meg az életmű köré. Mindenekelőtt a jó barát és pályatárs, Kurtág György művészetét, de megjelentek Ligeti mesterei, követői, fia, Lukas Ligeti, és mindazok, akik a legtágabban értelmezett jazz és az improvizáció felől érkezve mutatták meg, hogyan hatott rájuk a 100 éve született mester zenéje.

Kit hívnál fel először?

Hajdu Szabolcs remek drámaíró. Alapvetően film- és színházi rendezőként szoktuk őt számon tartani, pedig írói tudása legalább ilyen fontos az alkotásaiban, ahogy ebben a darabjában is, ahol még a tőle megszokottnál is banálisabb helyzeteket ír meg, rendkívül érzékenyen.

Mitől egészséges egy társadalom?

Mitől lesz fontos egy könyv? Például attól, válaszolhatnánk, hogy a mindennapjainkat meghatározó kérdésekkel foglalkozik. De ez nem teljesen igaz, ettől csak aktuális lenne. Fontossá az teheti, ha ezekhez a kérdésekhez a szokásostól eltérő szemszögből közelítve, az elvárttól eltérő válaszokat, illetve a lehetséges válaszok más rétegeinek megértését kínálja. Ez a könyv aktuális és fontos.

Visszabukott

Ókovács Szilvesztert meghosszabbították Bicskéig. Május 26-án, egy nappal a határidő előtt Csák János bejelentette, hogy a 2011 óta regnáló igazgató maradhat az Operaház élén. „Friss, vitális, innovatív” miniszterünk – ezek Ókovács szavai – éppen egy ázsiai útról tért haza, így hát ki kárhoztatná, hogy nem tudta meghallgatni a lehetséges jelölteket? Épp csak arra maradt ideje, hogy összehívjon egy sajtótájékoztatót, ahol csodálkozásának is hangot adott: az igazgatóválasztást nagyobb érdeklődés övezte, mint az Operaház előadásait.

Szakemberek

Zvečan, Leposavić, Zubin Potok – három nagyobbacska település Koszovó Köztársaság északi részén, ahol a szerb nemzetiségű lakosok erős többségben vannak; miként a Szerbiával határos Mitrovica megyében, és annak legnagyobb városában, Mitrovicában is.

„Csinálom a káoszt”

Az idén éppen három évtizede működő TÁP Színházból máig nem ment ki a meglepetés ereje. Ő mégis azt mondja, hogy azzal az abszurd színházzal, amelyet a hatalom működtet, nem tud versenyezni.

Ideiglenesen alkalmatlan

A baj mindig csőstül jön – tartja a mondás, és nagyon úgy néz ki, hogy ez most a magyar–EU-kapcsolatokra is igaz. Nem elég az uniós szerződésben foglalt alapértékek és alapvető polgári jogok megsértése miatt indult, ún. 7-es cikkely szerinti eljárás. Nem elég, hogy Magyarország lassan hat hónapja nem jut hozzá több ezer milliárd forint EU-támogatáshoz. Az Európai Parlament a múlt héten újabb frontot nyitott az Orbán-kormány ellen.

Egyből egyet

Jogerőre emelkedett a strasbourgi bíróságnak a magyar választási rendszer nemzetiségi voksolását súlyosan kifogásoló határozata. A jövő júniusban esedékes nemzetiségi választásig módosítani kellene a nemzetiségi törvényt, de egyelőre a több honi kisebbséget sújtó etnobizniszre sincs megoldás.

Kémények és kéményebbek

A gazdálkodó szervezetek 80 százaléka ma sem tudja, hogy számukra nem ingyenes a kémények ellenőrzése. Egy hét évvel ezelőtti, a rezsicsökkentés miatt hozott változtatás felborította a kéményseprőszakmát is: cégek mentek tönkre, miközben a katasztrófavédelem nem bírja el a többletterhet.