Visszhang: film

Lány a hullámok hátán

  • - ts -
  • 2024. július 24.

Visszhang

Megjelenésünk másnapján kezdődik az olimpia Párizsban, s ezt a művelt világ – soroljuk nyugodtan ide a Disney vállalatot is – még mindig hajlamos megünnepelni.

Többen azzal, hogy felidézik az előző, épp 100 éve megesett párizsi „játékokat”. Aligha kárhoztatható hozzáállás, pláne akkor nem, ha találnak egy olyan valóban remek történetet hozzá, mint Trudi Ederléé, az első nőé, aki átúszta a La Manche csatornát – úgyszólván árral szemben. Árral szemben, mert akkoriban csupán a férfi sportot vették komolyan, ilyenformán a manhattani Amsterdam Avenue német hentesének lánya és erős nőtársai, az anyja és az edzője az egyenjogúsági harc jeleseiként is figyelemre méltók. A történet egyszerű: egy halmozottan hátrányos helyzetű, kívül sebezhető, belül törhetetlen személy megmutatja a több mint kétkedő, eleinte pedig kifejezetten ellenséges világnak, hogy merre hány méter, s ezzel egyszersmind módot nyújt ennek a világnak, s a kellőképpen gyermeki lelkületű nézőknek, hogy maga is jobbá váljék, vagy legalábbis erősebben törekedjen rá.

A filmmel a Disney természetesen nem csak az olimpiát ünnepli, de az önmaga elmúlt száz évét is: ez tényleg a nagypapa mozija, de annak hibátlan, még ha kicsit szabadon garázdálkodik is a példásan felsorolt tényekkel. Mindezen törekvéseihez s a lendületes könny­facsarászáshoz a világ legjobb színészei közül három is csatlakozott (Kim Bodnia, Christopher Eccleston és Steve Graham), s hát a többiekre sem lehet panasz. A nagypapa olimpiájához a nagypapa mozija, meglehet, tényleg így dukál.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?