Visszhang: film

Lőpor turmix

  • SzSz
  • 2021. szeptember 1.

Visszhang

Hogyan lehet lebénult karokkal, ráadásul nőként legyőzni három, életünkre törő marcona alakot?

Nagyjából ugyanazzal a módszerrel, ahogyan egy könyvtár fegyverraktárrá is átalakítható: a logikát, realitást és józan észt teljes mértékben mellőzve, kizárólag a kúlnak, külcsínnek és laza egysorosoknak hódolva. Ha ugyanis utóbbiak megvannak, a közönség mindent megbocsát.

Ha akcióról van szó, hajlamosak vagyunk a sokszorosan újramelegített sablonokat is vígan bekajálni néhány kreatív lövöldözés, menő főhős vagy elképesztőnek tűnő ötlet árán. A Lőpor turmixból mindezek látványosan hiányoznak, sőt: már-már pofátlannak tűnik, mennyire lusta nemcsak a forgatókönyv, de a rendezés is. A sztori szerint Sam profi bérgyilkosnak áll, miután anyja elhagyta őt, ráadásul ugyanannak a Szervezet nevű szervezetnek kezd el dolgozni, mint szülője. Innen már csak egy ugrás, hogy Sam fellázadjon, anyuci előkerüljön és kezdődjön a haddelhadd.

Ha mindez ismerősnek hat, nem véletlen: Navot Papushado filmje büszkén viseli a „női John Wick/Kingsman” címkét, feminizmusa azonban kimerül abban, hogy a jók mind nők, a gonoszok mind férfiak. Előbbiek néhány, jelzésértékű felszíni sérülést tekintve látványosan érinthetetlenek, utóbbiak pedig a birodalmi rohamosztagosokhoz hasonlóan képtelenek célozni és a saját lábukban is megbotlanak. A film neonfénnyel ki­glancolt, cukormázzal meghintett akciói és plasztikus képei sem nem elég stílusosak, de nem is elég viccesek ahhoz, hogy feledtessék a lapos sztorit és a még laposabb figurákat.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk