Tartalom

MaNcs 33. évf. 35. sz. (2021-09-02)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Von der Leyen, a troll

Emlékeznek még a múlt év végi brüsszeli balhéra? Orbán és lengyel elvbarátai a teljes uniós költségvetés vétójával fenyegettek, így akarván elérni, hogy az EU ne fogadja el az úgynevezett jogállamisági mechanizmust, a rendeletet, amely lehetővé teszi az uniós pénzkifizetések felfüggesztését a jogállamiság elveinek az EU pénzügyi érdekeit veszélyeztető sérelme esetén (magyarul akkor, ha egy kormány az intézményesített lopást körülbástyázó jogrendszert alakít ki).

A szerk.

A szerk.

Krisztusból bohócot

Amikor júniusban a Magyar Jogász Egylet Értékek és intézmények a tízéves Alaptörvényben című konferenciáján Kövér László azt mondta, hogy az Alaptörvény legfőbb üzenete az, hogy „Magyarország magyar ország akar maradni”, Trócsányi László pedig azzal tromfolta, hogy az Alaptörvény „választ ad arra, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk és hová tartunk”, senki nem lepődött meg.

A szerk.

A szerk.

Sámán, sámán!

Embert menekíteni Afganisztánból embert próbáló küldetés, az elmúlt napokban-hetekben ezen fáradozott gyakorlatilag az egész NATO, illetve a fél világ, elsőül is ideértve az Egyesült Államokat.

Egotrip

László Géza

Egotrip

Visszajátszás

Siessünk, mert lemaradunk

Állok a sorban a festéküzletben, körülöttem sokan válogatnak: mesteremberek, családapák, családanyák. Sorra kerülök, mondom a színkódot, vízbázisú selyemfényűt kérek fára. A festékkeverő szaki biccent: ma én vagyok az első, aki tudja, mit akar. A vevők általában csak közelítőleg tudják, mit szeretnének, de azt nagyon.

Publicisztika

Betlen Anna

Publicisztika

Utópia és disztópia

A nemváltoztatásról – vitában Fekete Émivel

Fekete Émi orvos e lap három héttel ezelőtti számában közölt cikkében a kormányfő által meghirdetett „gyermekvédelmi népszavazást” bírálva megállapítja, hogy az lényegében egy hamis állításokra, fikciókra alapozott választásipropaganda-akció. Ebben igaza is van.

Külpol

Interjú

Külpol

„Sorban állnak a burkákért”

Dobrovits Mihály történész, turkológus az afganisztáni helyzetről

Tisztában kell lenni az afganisztáni társadalmi-etnikai-közösségi identitás tagoltságával és összetettségével ahhoz, hogy megérthessük, miért maradtak sikertelenek az Afganisztánra kényszerített vagy éppen ott kitermelődő modernizációs programok.

Belpol

Eldurvuló előválasztási küzdelem Zuglóban

Belpol

Barátságtalan mérkőzés

Sehol nem támadják egymást olyan élesen az ellenzéki előválasztás jelöltjei, mint Zuglóban. A pártok többsége az utóbbi két választást megnyerő, helyben beágyazottabb szocialista Tóth Csabát támogatja, de a Momentum színeiben induló Hadházy Ákosnak is van mibe kapaszkodnia.

Elköszönt a polgármester, de maradt a gazda Szegváron

Belpol

Árpád, árpánk

Bevetette árpával az önkormányzat földjét Szegvár leköszönő fideszes polgármestere, földhasználati díjat nem fizetett, ezért az új képviselő-testület feljelentette. A rendőrség szerint nem történt hivatali visszaélés, mert a korábbi községvezető nem közhatalmat gyakorolva, hanem gazdálkodóként járt el, amikor megművelte a területet. Kis történet Csongrádból.

Könyv

KÖNYVMELLÉKLET – Interjú

Könyv

„Lejegyzeteltem az álmaimat”

Lydia Davis író

A rövidebbnél is rövidebb történetek, a flash fiction mesterének két novelláskötete és az A történet vége című regénye jelent meg eddig magyarul. Az amerikai írót, Proust-fordítót és jelentős jegyzetelőt keleti parti otthonában értük el telefonon.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Ki látott engem?

Vendégségben Bajor Gizinél

A nagy forgalmú fővárosi közterek ugyan Blaha Lujzának és Jászai Marinak jutottak, ám a Színészmúzeum Bajor Gizi nevét viseli s az ő egykori villájában rezideál, mutatván, hogy a hajdani nagy színésznő különleges helyet foglal el a magyar színháztörténeti emlékezetben. De valóban így lenne?

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A próféta szakálla

Hargittai István: Jeremiás nyomában – Beszélgetések Komoróczy Gézával  

Két fényképet nézegetek. Az egyik a fiatalos, sikeres Mezopotámia-kutató Komoróczy Gézát mutatja 1979-ben, Az ókori Kelet című tévésorozat forgatása közben. Szúrós tekintettel néz, állát sötét, „asszír stílusú” szakáll borítja. A másik Hargittai István kémikus és tudománytörténész 2020-as, kitűnő portréfotója az új beszélgetőkönyv borítóján. 

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Erős kis szóreaktorok

Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról

Távoli barátnőm, aki szenvedélyes olvasó, megkérdezte, hogy miről szól az új Szvoren-könyv. Irodalomkritikus létemre elakadt a szavam: „Hát… a szorongásról”, válaszoltam, de azonnal visszaszívtam és „idioszinkráziákra” helyesbítettem az előbbi közhelyet. Szóval, „viszolygásokról, undorodásról, elborzadásokról”. „Olyan nagyon mai és budapesti”, fűztem még hozzá.

KÖNYVMELLÉKLET – Interjú

Könyv

„Csak a kés vagyok”

Kőhalmi Zoltán humorista, író

Mérnöknek tanult, de az jobban érdekelte, hogy hogyan lehet egy-egy poént felépíteni. Nemrégiben megjelent második regénye, Az utolsó 450 év a jövőbe visz. Ennek kapcsán főleg a máról beszéltünk: klímaparákról, propagandáról és a Karinthy-gyűrűről is.

KÖNYVMELLÉKLET – A Homérosz-fordítások nyomában

Könyv

Homér dolmányban  

Az első magyar nyelvű Iliász 200 éve jelent meg, és 50 éve halt meg Homérosz felülmúlhatatlan hazai fordítója, Devecseri Gábor. Költők és klasszikafilológusok, katolikus plébános és kálvinista lelkész, világtalan tanító és kolozsvári alpolgármester közös ügye: a magyar Homérosz.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

Mese az igazságról

Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan

Gerlóczy Márton új regénye egy sorozat, a Fikció első darabja. E cím kapcsán máris felmerülnek bizonyos kérdések. A szerző eddigi életműve ugyanis következetesen építette föl az író alteregóját (a szerző nevéből faragott), Márczy Lajost.

KÖNYVMELLÉKLET

Könyv

A történet folytatódik

Istvánfi Gyula: Az építészet mellékvágányain

A címet olvasva azok az építészettel összefüggő, de akár építészetnek is nevezhető tevékenységek jutnak eszünkbe, mint a tereprendezés, a folyószabályozás, az erdősítés vagy éppen az erdőirtás.

KÖNYVMELLÉKLET: Visszhang

Könyv

Tim Marshall: Falak

Elképesztő gyorsasággal épülnek a világban a határt kijelölő és megerősítő kerítések – Tim Marshall brit újságíró e könyvében pontosan azt taglalja, hogyan jött létre a mind kisebb darabokra szabdalt világunk.

Kritika

Film

Kritika

A múlt horgán

Nia DaCosta: Kampókéz

Váratlanul időszerű és telített volt 1992-ben Bernard Rose Kampókéz című horrorfilmje.

Opera

Kritika

Díva és Társa

Puccini: Tosca

Kétszer kell bejönnie a színpadra, hogy egyszer bent legyen, szól a szépkorú színházi lekicsinylés, amelyet a Tosca alakítóira rendszerint nemigen lehet elhasználni.

Színház

Interjú

Színház

„Elmúltak már a derék idők”

Rozs Tamás zenész, tanár

Folyamatosan koncertezik, színházi előadásokban vesz részt, sokszor használ sajátos énektechnikát, és újabban looperezik is, de a tanítás mindent fölülír nála. S már másodszorra jött el Kaposvárról, ezúttal az SZFE-botrány miatt.

Film

Interjú

Film

„Inkább patrónusnak mondanám”

Csáky Attila producer

A héten mutatják be Tolvaly Ferenc Szent Ignác útja című filmjét. A film producerével a zarándokfilm valósághoz való viszonyáról, hitelességéről is beszélgettünk.

tévésmaci

Film

Szamárpaprika

Amikor Sztupa és Troché visszahúzódtak a mezőgazdaságba, Sztupának volt egy remek ötlete arra nézvést, hogyan lehet azt a legkevésbé feltűnően csinálni.

Zene

Lemez

Zene

Súlyfelesleg

George Harrison: All Things Must Pass. 50th Anniversary Edition

Sokan szimbolikusnak tekintették a Beatles 1970-es megszűnését, a „legendás” hatvanas évek méltatlan lezárásának. A közönséget a béke és a szeretet helyett már az izgatta, hogyan ugrik egymás torkának Lennon és McCartney, miért halt meg Janis Joplin és Jimi Hendrix, milyen új szupergroup jelenik meg a színen.

Interjú

Zene

„Így már 102 évig kellene kihúznom”

Jamie Winchester zenész

Nyolc év telt el azóta, hogy zenei karrierjét hátrahagyva visszaköltözött Írországba, ahol teljesen hétköznapi, civil életet él. Csak akkor áll színpadra, ha Magyarországra látogat, legközelebb szeptemberben érkezik az 50. születésnapjára rendezett nagy koncert alkalmából.

Visszhang

Visszhang: film

Visszhang

Mennyit ér egy élet?

Annyiféleképpen láthattuk már 9/11-et: lent voltunk Nicolas Cage-dzsel a tornyok romjai alatt (Oliver Stone: World Trade Center) és fent voltunk a repülőn a terroristákkal küzdő utasokkal (Paul Greengrass: A United 93-as).

Visszhang: könyv

Visszhang

Szálasi minisztere voltam – Rajniss Ferenc naplója

Csődszag – regisztrálta 1945 áprilisában a bukás aromás légkörét a Szálasi-féle bagázs lemondott és már nagyban menekülő minisztere, akinek önigazoló és fontoskodó feljegyzései szintúgy ezt az átható ájert árasztják magukból mindmáig.

Visszhang: koncert

Visszhang

Kispál–Bräutigam–Püspöki

A Kispál és a Borz névadó gitárosa a zenekar feloszlása óta csak nagyon ritkán lép fel, ezért minden ilyen alkalom eseményszámba megy, különösen akkor, ha nem Lovasi András oldalán áll színpadra.

Visszhang: lemez

Visszhang

Nite Jewel: No Sun

Négy év telt el a Los Angeles-i Ramona Gonzalez, ismertebb nevén, Nite Jewel előző, Real High című albumának megjelenése óta.

Visszhang: film

Visszhang

Lőpor turmix

Hogyan lehet lebénult karokkal, ráadásul nőként legyőzni három, életünkre törő marcona alakot?

Interaktív

Interaktív

Szüret 2021/35.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Lokál

Magyarország eddigi legsúlyosabb madármérgezése

Lokál

Héják az avaron

Nyomoznak a rendőrök a Pest megyei Tura közelében történt madármérgezés miatt. A bűncselekmény a város polgármestere által elnökölt vadásztársaság működési területén történt. A hatóság a sötétben tapogatózik, de helyben sokat hallani úri vadászatokról.

Medvehelyzet Romániában

Lokál

A védelem ára

Válságos állapotokat idézett elő az elmúlt évek meggondolatlan vadgazdálkodása Erdélyben: a védettségük miatt túlszaporodó medvék már a falvak mindennapjait veszélyeztetik, az állatokat etető turisták pedig tovább rontanak a helyzeten.

Mozgássérült-lakótelep Pesthidegkúton

Lokál

Vörös téglás álmok

Az ENSZ 1981-et a rokkantak nemzetközi évének nyilvánította, s erről Magyarországon is megemlékeztek. A hivatalos protokoll mellett – emlékbélyeg, kiállítások stb. – a mozgássérült-lakótelep ötlete alulról jövő kezdeményezésként kapcsolódott a tematikus évhez, de megvalósítása a kései Kádár-kor tipikus vállalkozásának tekinthető.

Lélek

Interjú

Lélek

„Védtelen gyerek voltam”

Ádám, pedofil bűncselekmények áldozata

Interjúalanyunkat kiskamasz korában zaklatta az edzője, aki a korábbi években bizalmi viszonyt épített ki vele. (A fiatal férfit nem valódi nevén, hanem Ádámnak nevezzük.) Amikor értesült arról, hogy a férfival szemben rendőrségi vizsgálat indult, felkereste lapunkat, hogy elmondhassa, mi történt vele. Ezzel is segíteni akar másokon, s a kibeszélés számára az önterápia része. Felkavaró beszélgetés következik.

Gasztro