Visszhang: könyv

Meteor csillagászati évkönyv 2023

  • - barotányi -
  • 2023. január 18.

Visszhang

Nem telhet el úgy egyetlen év sem, hogy ne vegyem sűrűn a kezembe a Meteor csillagászati évkönyvet, amely napról napra tanúskodik az év kozmikus ciklusok által megszabott ritmusáról.

Ott van mindjárt a kötet nagy részét kitevő kalendárium, amelyből nem csak az derül ki, hogy mikor van Izidor, Ignác és Dorottya napja, de az is, hogy ezeken a napokon mikor kel és nyugszik a Nap meg a Hold. Csillagunk esetében megtudhatjuk a delelési magasságot is, ez az adat magában és napi változásával együtt világosan utal arra, melyik évszakban is járunk. A bennünk lakozó örök amatőr csillagász számára pedig kiderül, hogy az adott időszakban melyik álló és melyik mozgó égi objektumokra érdemes figyelni a még korai napnyugta után, vagy épp hajnalban, amikor hazafelé tartunk egy-egy zaklatott éjszakával nyomunkban. Elárulhatjuk, most szerencsés esetben kevéssel naplemente után egyetlen ív (nagyjából az ekliptika) mentén láthatjuk a Vénuszt, a Szaturnuszt, a Jupitert és a Marsot is. De az évkönyv nem csupán a bolygókelésekről, együtt­állásokról, csillagfedésekről és holdfogyatkozásokról tudósít. Számtalan kisebb informatív szócikket és négy kiváló tanulmányt is találunk benne. Hogy csak egyet emeljünk ki: Kiss L. László azt a szédületes fejlődést vázolja fel, amely a csillagászatban 1946 (az évkönyvet kiadó MCSE alapítása) és napjaink között történt. Sajna a kalendáriumban kisebbek lettek a betűk és a számok, ami megnehezíti a holdfénynél esedékes olvasását.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.