Visszhang: dokumentumfilm

Persona

A sötét igazság a személyiségtesztek mögött

  • 2022. szeptember 21.

Visszhang

Van egy betöltésre váró pozíció, jó fizetéssel (tanácsadó). Vagy egy nem olyan magas presztízsű, de legalább fix (eladó). Vagy egy akármilyen, amiből valahogy meg lehet élni (portás). 

A munkát kínáló cégek Európában is egyre inkább válogatnak tesztek alapján a jelentkezők közül, de az Egyesült Államok munkaerőpiacát kifejezetten deformálja ez az ideális alanyát a középosztálybeli, fehér, makkegészséges, hetero, férfi polgárban megtaláló gyakorlat.

Ebben a dokumentumfilmnek álcázott kiáltványban megszólal (mások mellett) a teszt által tökéletes jelöltnek minősített, de a pozícióra valójában alkalmatlan tanácsadó; a teszt által alkalmatlannak minősített, és munkát így (sehol) nem találó, ezért életének később véget vető autista, aki azt hitte, eladóként értékes életet élhetne; valamint a börtönviselt fekete is, akit végül egy tanfolyamon kell kiokosítani a helyes válaszadási technikára, hogy gondnok lehessen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.