Visszhang: lemez

The Afghan Whigs: How Do You Burn?

Visszhang

A nyolcvanas évek vége óta aktív zenekar a legnagyobb sikerét az 1993-as, sötét atmoszférájú Gentlemen című albummal aratta.

De az alternatív rockhoz és grunge-hoz sorolt Af­ghan Whigs számára a hatvanas évek soul- és r&b dalai legalább akkora hatással voltak, mint a klasszikus gitárzenék, a frontember, Greg Dulli pedig nem maradt a kaptafánál, lemezről lemezre tágította a zenekar kereteit. A depresszióval küzdő frontember 2001-ben egy évtizedre felfüggesztette az Afghan Whigs működését, és helyette a szintén jelentős sikereket elkönyvelő projektjeire, a Twilight Singersre és a Mark Lanegannel közös Gutter Twinsre koncentrált. A How Do You Burn? a harmadik Whigs-album a 2011-es összeállás óta, az pedig egyértelmű, hogy Dulli jó passzban van, és továbbra sem az alacsonyan csüngő gyümölcsöket próbálja meg levadászni.

Hiába kezdődik a lemez egy zaklatott noise-rock veretéssel, a második daltól kezdve az életműben oly domináns gitár szinte teljesen felszívódik, viszont annál több lesz a zongora és a vonós hangszer. A hipnotikus, repetitív ritmusokra épülő dalok az egyébként is baljós hangulatokban utazó Afghan Whigs egyik legkísértetiesebb lemezét eredményezik, ennek csúcspontja pedig a katartikus és szívfacsaró A Line of Shots.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk