Visszhang: koncert

Billy Idol

Visszhang

Furcsa páros Billy Idol és Steve Stevens.

Előbbi még mindig a megtestesült karizma a színpadon, és 66 évesen jobb bicepsze van, mint nekem, amikor tinédzserként heti ötször jártam edzőterembe. Utóbbi viszont maga a megtestesült rockparódia tupírozott hajával, megereszkedett pocakjával és a fura összeállítású ruhatárával.

De amíg Billy hangja jócskán megkopott a 2020-as évekre, Steve még mindig úgy gitározik, mint nagyon kevesen. Megbízható zenésztársaival jó ideje gondoskodik arról, hogy a produkció ne torkolljon kabaréba. Idolunk ezen az estén sem nagyon találta a hangját – talán nem hallotta magát rendesen a monitorfülesből –, mindenesetre az Eyes Without a Face volt talán az egyetlen dal, amelyet tisztességesen végigénekelt.

 
Fotó: Palágyi Barbara 

Az időnként szemerkélő esőben a mintegy 10 ezer lelkes nézőnek előadott show természetesen a slágerekre támaszkodott, de kaptunk két újabb dalt, továbbá egy Heartbreakers-feldolgozást Born to Lose és egy korai Generation X-számot is. A legutóbbi, szintén a Budapest Parkban tartott koncert záródarabja, a Mony Mony ezúttal a szettlista közepére szorult, közvetlenül Stevens lehengerlő szólóbetétje után – utóbbiba beleépültek a Van Halen-féle Eruption, illetve a Led Zeppelintől az Over the Hills and Far Away és a Stairway to Heaven taktusai.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.