Visszhang: lemez

The Mountain Goats: Bleed Out

Visszhang

Magnóval felvett első lemezei idején valószínűleg kevesen gondolták, hogy a fahangú, erősen közepes tábortűzi gitározást produkáló John Darnielle több évtizeden keresztül meghatározó figurája lesz az amerikai alternatív rocknak.

Noha Darnielle azóta sem lett nagyon kifinomult ízléssel játszó zenész, cserébe kiváló társakat toborzott maga mellé, és időközben valóságos dalszerző-fejedelemmé emelkedett. A Mountain Goats tekintélyes méretű repertoárját az új albumok szervesen egészítik ki, egyáltalán nem az a hallgatók általános benyomása, hogy jó-jó, de régen sokkal jobb volt. Az egyébként is meglehetősen feszes tempóban dolgozó frontember az utóbbi években ráadásul csak úgy ontja magából az új anyagokat, a Bleed Out az ötödik lemezük 2019 óta, a sorban pedig a huszonegyedik. A filmplakátra emlékeztető borító nem véletlen: Darnielle-t olyan régi akció- és horrorfilmek ihlették ezúttal dalszerzésre, mint a Torzszülöttek, a Rambo, vagy a hetvenes években készült olasz rendőrkrimik, így a szövegek is ezt a világot idézik meg. A tematika miatt a Mountain Goats hangzása is nyersebb lett az utóbbi időben megszokotthoz képest, ami elég jól áll a nekik: a nyitó Training Montage azonnal ható sláger, a Wage Wars Get Rich Die Handsome pedig hosszú ideje a leglendületesebb daluk. A Bleed Out mítoszteremtése sikeres, tényleg megelevenednek előttünk a sarkon posztoló pofozógépek, a bekötött szemű túszok; és így még az a pár kissé elkapkodott dalt is meg lehet bocsátani, amelyeket a Mountain Goats hektikus munkatempója miatt szinte kötelező tartozékként kapunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?