Tartalom

MaNcs 34. évf. 37. sz. (2022-09-15)

A szerk.

A szerk.

Sanyi bácsi, Lydia néni

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az a belügyminiszteri rendelet, mely szerint csak akkor lehet ezután elvégezni művi terhességmegszakítást, ha a páciens orvosi lelettel tudja igazolni, hogy meggyőződött a magzati életfunkciók működéséről.

A szerk.

A szerk.

A nyolcadik

Múlt szombat éjjel a távol-keleti Vlagyivosztok közelében jachtjáról a vízbe esett és meghalt Ivan Pecsorin orosz oligarcha; holttestét egynapi keresés után találták meg. Pecsorin fontos ember volt, ő felelt egyebek mellett a sarkvidéki területek olaj- és gázmezőiért.

A szerk.

A szerk.

Szárnyalni muszáj

Jövőre lesz 100 éve, hogy nagy reményekkel megindult az egyik első hazai légi közlekedési vállalat, az Aeroexpress Rt. menetrend szerinti járata. A cég három év elteltével beadta a kulcsot, de még e rövid működés is emlékezetesnek mondható mindazon magánvállalkozások körében, amelyek ugyancsak hazai légi közlekedési igényekből próbáltak üzletet csinálni.

Publicisztika

Tillmann J. A.

Publicisztika

A tévedések Documentája

Mi történt Kasselban?  

Az idei Documentát nevezték már a szégyen Documentájának, ahogy az utolsónak is. Már az előjelei sem sok jót sejtettek, mivel a rendezésére ezúttal egy művészcsoportot hívtak meg, akik ráadásul a nem éppen kortárs képzőművészetéről híres Indonéziából érkeztek.

Egotrip

egotrip

Egotrip

Vajda Mihály: A ki nem végzett Szókratész

Még mindig Amerikában

Kedves jó Szókratészem, légy oly drága, és válaszolj az e-mailjeimre. Azt állítottad, hogy már tudsz az elektromos levelezéssel bánni. De milyen hülyeséget beszélek! Hát már e-maileztünk is néhányszor. Akkor most meg miért nem válaszolsz? Beteg vagy? Remélem nem. Vagy már olyan jól érzed magad az új világban, hogy európai barátaidról már meg is feledkezel?

Belpol

Interjú

Belpol

„Leszokni az orosz gázról”

Holoda Attila energetikai szakértő

Magyarország a különutas energiapolitikájával csupán az oroszoknak kedvez, miközben mind nyilvánvalóbb, hogy az Orbán-kormányok az utóbbi 12 évben semmit sem tettek az ország energiafüggetlenségéért, vagy a kevéssé pazarló felhasználásért.

Menekülő kárpátaljai roma családok

Belpol

Akikért nem kapkodnak

Az Ukrajnából menekülő családokat sokan támogatják, de vannak, akik ebből a segítségből vajmi keveset érzékelnek: a Kárpátaljáról érkező roma családok. A Talétában pedagógusok, szociális szakemberek, egyetemisták és civilek dolgoznak azon, hogy a magyarul beszélő cigány családoknak is legyen esélyük.

Mi várható a kamatstop vége után?

Belpol

Második hullám

A devizahitel-válsághoz hasonló krízist hozhat, ha januárban a kormány kivezeti a kamatstopot: 77 ezer hitelszerződés törlesztője növekedhet olyan mértékben, amit nehéz lesz kigazdálkodni.

Makó és a vöröshagyma-termesztés

Belpol

Könnyes búcsú

Kétszázötven évig meghatározta Makó életét a vöröshagyma, az idén viszont egy kamionnyi sem termett belőle itt. Ennek nem az aszály a fő oka: a kollektivizálás óta ez a termesztési kultúra nem tartott lépést a versenytársakkal. Hagymafesztivált azért rendez a város.

Porzik, mint a Samsung Gödön

Belpol

Befújja a szél

Levegőtisztaság-mérésen gondolkodnak Fóton, mivel a gödi Samsung-gyártól a szél feléjük viszi a port és a káros anyagokat. A környező települések vezetői úgy vélik, érdemes az egymás közötti partnerség erősítése az akkumulátorüzem bővítése elleni fellépés érdekében.

Külpol

Ki volt II. Erzsébet?

Külpol

A pompás időutazás  

Teljesen logikátlan, kész képtelenség, de szomorú republikánusok, letört demokraták siratják II. Erzsébetet. Hiába volt az általa képviselt intézmény merő anakronizmus, ósdi maradvány a 21. században, mégis elismerés, rajongás övezte őt, aki a múlt egy darabját képviselte.

Zene

Interjú

Zene

„Sokan főzik a kását”  

Körner Tamás impresszárió

Csaknem húsz éven át képviselte a Budapesti Fesztiválzenekart, azóta önálló ügynökséget működtet. A szakma alapkérdései mellett az ajánlások szerepéről, a külföldi fellépések hazai visszhangjának furcsaságairól és a menedzser-művész kapcsolat sarokpontjairól is beszélgettünk.

Interjú

Zene

„Jövök a fapadossal”  

Pettik Ádám ütőhangszeres, énekes

Hétéves kora óta dobol, játszott Lajkó Félixszel, a Kalyi Jaggal, a Noir Désirrel. A Besh o droMot 1999-ben alapította. Tíz éve Angliában él, de zenekara zavartalanul működik.

Kritika

Opera

Kritika

Elég félelmetes?

Britten: A csavar fordul egyet  

Ránk tud-e ijeszteni ez az előadás? Britten operája jó zene, ráadásul okos is: rémtörténet egy tizenkét fokú Leitmotif köré építve, Henry James elbeszélése alapján. A nevelőnő, akit két árva mellé rendeltek ki, szellemeket lát a ház körül: az egykori dada és az egykori inas szellemét.

Lemez

Kritika

A csúcs túl messze van

Muse: Will of the People  

Hiába lett a brit zenekarból arénákat megtöltő szuperprodukció, jó ideje nem sikerült igazán fontos albumot letenniük az asztalra. Ám új nagylemezükről, a Will of the People-ről azt állították a megjelenés előtt, hogy korszakos csúcsmű.

Könyv

Kritika

Térkép a romokhoz

Magyarország a II. világháborúban

A magyar történelem legvitatottabb korszaka a 2. világháborút közvetlenül megelőző és az az alatti időszak.

Színház

Kritika

„Búban az egész életét”  

Frivol

Dúró Dóra könyvdarálási akciója az elmúlt évadokban több színházi alkotót is megihletett. A hatására készült el a k2 Színház egyszer játszott előadása, a Meseország valakiké 2020 őszén, az FAQ Színház Meseország nem mindenkié című produkciója 2021 őszén, s ugyanekkor az Átriumban Alföldi Róbert és Vári Bertalan közös táncszínházi alkotása is.

Kiállítás

Kritika

Stigma és halhatatlanság

Hogyan lehet egy téglával betörni a bank ablakát, ha még ahhoz sincs erőnk, hogy kikeljünk az ágyból?

Meglepő a címe e csoportos kiállításnak, de ne számítsunk se humoros, se abszurd anyagra: a kiállítás a „betegség, az egészség, a sérülékenység, a gyógyulás, valamint a gyógyítás és a gondoskodás állapotait” járja körül, egy komor/komoly, igen sok területet érintő anyaggal.

Film

Kritika

A legújabb Beatles

McCartney 3, 2, 1  

Amikor a kilencvenes évek végén, a BBC minisorozata után a Beatles Anthology nem csak videókazettán és DVD-n jelent meg, de kijött három dupla album is, sokan gondolták, hogy kisöpörték a padlást az Abbey Roadon.

Visszhang

Visszhang: könyv

Visszhang

Paulik Móni: Szabad a nem

Bármikor, bárkinek szabad a nem, vagyis mindig megvan a lehetőségünk nemet mondani, állítja a könyv, aláhúzva, hogy muszáj beszélni a gyerekekkel arról, hogyan rendelkezhetnek a saját testükkel.

Visszhang: film

Visszhang

Ők

Az elmúlt évek tanulsága szerint a rettegést immár nem baltás zombik, vagy a hirtelen felvisító hegedűk hozzák el.

Visszhang: film

Visszhang

France

Léa Seydoux szépen sír.

Visszhang: lemez

Visszhang

Oliver Sim: Hideous Bastard

A varázsos hangú Romy Madley Croft gitáros mellett az őt tökéletesen kiegészítő Oliver Sim énekes-basszusgitáros és Jamie xx, a kivételes muzikalitással bíró elektronikus zenekészítő…

Visszhang: lemez

Visszhang

The Mountain Goats: Bleed Out

Magnóval felvett első lemezei idején valószínűleg kevesen gondolták, hogy a fahangú, erősen közepes tábortűzi gitározást produkáló John Darnielle több évtizeden keresztül meghatározó figurája lesz az amerikai alternatív rocknak.

Interaktív
Színház
Film

tévésmaci

Film

A kaptató menyét  

Amikor Sztupa és Troché kimentek az őszi BNV-re, a parkolóból az A pavilon felé haladva Sztupa ájtatos pofával szagolt bele a levegőbe.

Lokál

A Pallaviciniek emlékezete Sándorfalván

Lokál

„Nem játssza meg magát”  

Harminc éven belül a második Pallavicini kapott díszpolgári címet Sándorfalva városától, amelynek általános iskolája és fejlesztési terve is a hajdani alapító földesúr nevét viseli. A polgármester egykori tanárának ez nem tetszett, szóvá tette a város Facebook-oldalán, de írását törölték.

HÉV-vel a Kálvin térre

Lokál

A soha el nem készülő alagút  

Tavaly áprilisban a Múzeum körúti próbafúrásokkal megkezdődött az M5-ös metróvonal Közvágóhíd–Kálvin tér közötti szakaszának építése. A befejezés határideje ismeretlen, de muszáj türelmesnek lenni. Immár 140 éve tervezik, hogy a Csepel-sziget felől érkező HÉV-szerelvények a belvárosig közlekedjenek.

Tudomány

Szélsőséges időjárási viszonyok a világban

Tudomány

Nyárból a télbe

Sokakat foglalkoztató kérdés, miért volt ilyen forró és reménytelenül száraz a nyár Európa nagy részén, így Magyarországon is. Annak megválaszolása pedig kifejezetten a pénztárcánkba vág, hogy mennyire lesz hideg a tél.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Szilvaszezon  

Csípős-fűszeres barbecue-mártás szilvából és klasszikus, édes-savanyú szilvacsatni