Visszhang: könyv

Paulik Móni: Szabad a nem

Visszhang

Bármikor, bárkinek szabad a nem, vagyis mindig megvan a lehetőségünk nemet mondani, állítja a könyv, aláhúzva, hogy muszáj beszélni a gyerekekkel arról, hogyan rendelkezhetnek a saját testükkel.

Fontos, hogy megtanulják: a felnőtteknek és a gyerekeknek, ismerősöknek és az idegeneknek igenis el lehet utasítani a pusziját, az ölelését és a segítségét, ha nem kérnek belőle. Már csak azért is, mert ki-ki másképp értelmezi a szociális távolságot, mások a határai.

Az 5 éves kortól ajánlott könyv egy csapat gyerek (egy kutyás kisfiú, az unokatestvére, a legjobb barátja, plusz egy kislány) kapcsolatán keresztül mutatja be azokat a helyzeteket, amikor ér nemet mondani. Megerősíti a gyerekeket abban, hogy mindig legyen bátorságuk meghúzni a határaikat. Ahogy azt a történet rendkívül jól kiemeli: egy gyerek is vállalhatja a véleményét, érvényesítheti az akaratát, ami nem jelenti azt, hogy amúgy ne lenne szófogadó és jó magaviseletű. Az egyszerű, de jól szerkesztett, lényegre törő mese nagyon hasznos, bár korábban is megjelent már jó néhány hasonló könyv a piacon, amelyek segítik abban a gyerekeket, nehogy szexuális visszaélések áldozatává váljanak (mint a szerző korábbi, Lili és a bátorság című műve is). Az egyébként is kedves mesét Szegedi Katalin illusztrálta, szokás szerint finom ízléssel. Az különösen szívmelengető, ahogy a kutya viselkedésén keresztül mutatja be, hogyan lehet mindenki önmaga úgy, ahogy az neki jó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk