Visszhang: lemez

The Smile: Light for Attracting Attention

Visszhang

Bár a kritikailag érinthetetlennek tűnő Radiohead a kiapadhatatlan innováció példaképe volt sokáig, az utóbbi évtized mégsem tűnt nagyon könnyűnek Thom Yorke-ék zenekara számára.

Az idén tízéves The King of Limbs a Radiohead eddigi legérdektelenebb anyaga volt, és a 2016-os A Moon Shaped Pool szerencsére sokkal jobban sikerült, de nehéz elmenni amellett, hogy nagyrészt évek óta fiókban heverő dalok újrahasznosításából jött össze. Talán ezért döntött úgy a zenekar két vezéralakja, Thom Yorke és Jonny Greenwood, hogy a többi tag és a Radiohead név terhe nélkül kezdenek új anyagot készíteni. The Smile nevű új projektjük harmadik tagja Tom Skinner lett, az idén feloszlott Sons of Kemet nevű jazz-zenekar dobosa. A The Smile lemeze simán beleférne az anyazenekar diszkográfiájába, és nem csak azért, mert ezúttal is vannak olyan dalok, amilyenek korábban már felbukkantak a Radiohead repertorájában, vagy mert szokás szerint Nigel Godrich producerrel dolgoztak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Bolond hangszer

Nyilvánvalóan Glenn Gould „bűne”, hogy a zongoristák felesküdtek a dünnyögésre meg a dúdolásra. Gould ugyanis elsőként, majd’ hetven évvel ezelőtt sikerlistás lemezt csinált a Goldberg-változatokból.

Szuperwumen és Wándörmen

A színház jövőjéről humoros vagy éppen keserű utópiákat is közlő, Két ország – két színházi kultúra? című tanulmánykötet egyik írásában (Kovács Bálint jegyzi) egy kőszínházi kolléga így szól a szabadúszóhoz: „Ti, függetlenek, kétszáz éve is azt mondtátok, hogy a szakadék szélén vagytok, aztán valahogy még mindig játszogattok itt-ott. (…) úgy látom, nagyon, nagyon tágas hely az a szakadék széle.”

Mint a vízipisztoly

Az elején szeretni is lehet ezt a történetet, például az esszészerű, érzelmes előhangért: így célozta meg az egyszeri vadászember Hitlert – már a ravaszon volt az ujja –, és aztán ezért nem lőtte le.