Visszhang: lemez

The Smile: Light for Attracting Attention

Visszhang

Bár a kritikailag érinthetetlennek tűnő Radiohead a kiapadhatatlan innováció példaképe volt sokáig, az utóbbi évtized mégsem tűnt nagyon könnyűnek Thom Yorke-ék zenekara számára.

Az idén tízéves The King of Limbs a Radiohead eddigi legérdektelenebb anyaga volt, és a 2016-os A Moon Shaped Pool szerencsére sokkal jobban sikerült, de nehéz elmenni amellett, hogy nagyrészt évek óta fiókban heverő dalok újrahasznosításából jött össze. Talán ezért döntött úgy a zenekar két vezéralakja, Thom Yorke és Jonny Greenwood, hogy a többi tag és a Radiohead név terhe nélkül kezdenek új anyagot készíteni. The Smile nevű új projektjük harmadik tagja Tom Skinner lett, az idén feloszlott Sons of Kemet nevű jazz-zenekar dobosa. A The Smile lemeze simán beleférne az anyazenekar diszkográfiájába, és nem csak azért, mert ezúttal is vannak olyan dalok, amilyenek korábban már felbukkantak a Radiohead repertorájában, vagy mert szokás szerint Nigel Godrich producerrel dolgoztak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.