10 személyes – Gaya Arutyunyan

  • Artner Sisso
  • 2014. december 23.

Zene

Örmény, orosz, de most már kicsit magyar is, és a legjobb színpadi jelenségek egyike. A Deti Picasso frontembere örmény karácsonyról, orosz balettről és bosszantó énekhangokról.

1. Mi az, ami a legjobban kihoz a sodrodból?

A rossz minőségű kávé, a magas énekhang, egy lassú hangmérnök vagy egy kora reggeli telefonhívás.

2. Mivel foglalod el magad, ha várakozni kell valamire?

Olyankor sokat dolgozom a saját és a zenészeim színpadi kosztümjein, vagy magolom a magyar nyelvtant, netán gondolataimban magyarul írok levelet a barátaimnak. Van, amikor csak álmodozom, hogy milyen vendégzenészeket vagy mondjuk milyen vonósnégyest hívnék meg a koncertjeinkre. De a kedvencem, amikor a mellettem ülő vagy elrohanó embereket képzelem el új frizurával vagy sminkkel. Röviden, én sosem unatkozom.

3. Sportoltál valaha?

false


 

Amikor még aktív zenekar volt a Deti Picasso, sokat kellett foglalkozzam a testemmel, mivel rendszeresen koncerteztünk, hetente minimum kétszer. Ugyanakkor az állandó turnézás, „etno-sport-rock” koncertezés így is eléggé igénybe vette a testemet. Négyéves kihagyás után viszont rájöttem, hogy sport nélkül bálnává változom, és az első adott alkalom során futottam is a sportterembe. 3 sportterem után végre megtaláltam azt, ami nekem a legjobban megfelel.

4. Jártál kiskorodban moszkvai balettet nézni?

Természetesen a szüleim gyakran vittek minket a moszkvai Nagyszínházba, és ez mindig nagy eseménynek számított. Először is mert Oroszországban kultusza van a klasszikus balettnek, másrészt a Nagyszínházba való járás mindig a hiúság vására volt. Hölgyek és urak mutatták meg a legszebb ruháikat és kiegészítőiket. Mindig is táncosnő akartam lenni, és vágytam arra, hogy lássak igazi balettet. Akkor mindez érdekes volt számomra, most már nem. Sok mindenben a klasszikust szeretem, de a balettben mégis a kortárs vonz jobban. Míg mondjuk a színházban és a festészetben a hagyományosabb vonulatok híve vagyok.

5. Mit csináltatok Moszkvában régebben egy családi ebédnél?

Amikor még gyerekek voltunk, a közös vacsora az együttlétet is jelentette egyben, mert ilyenkor találkozott egy hosszú nap után egy asztalnál a család összes tagja. Suli után rohantunk a zeneiskolába, otthon pedig sokat kellett gyakorolni, főleg zongorán. Gyerekként elég sűrű időbeosztásunk volt! Hétvégenként sokszor voltak nálunk vendégek, és akkor rengeteget főztünk, sütöttünk. Szombaton főztünk a vendégekre, vasárnap pedig takarítottunk utánuk.

6. Mi a kedvenc zenei irányzatod?

A rockzene híve vagyok. Kedvenceim az AC/DC, PJ Harvey, Pearl Jam, Gallon Drunk vagy a relatíve újabbak közül Jack White és különböző formációi.

7. Mondj három kedvenc művészt, aki valami miatt fontos a te pályádon!

Természetesen háromnál sokkal több nevet említenék, de aki épp eszembe jut most: Robert Fripp és a szólólemeze az első igazi felfedezésem volt még 12 évesen. Lisa Gerard leginkább az elvont szövegi világával hatott rám. Egon Schiele művészete pedig megmutatta, hogy a szenvedés az erősek próbatétele, és az ember életében az idő megfizethetetlen.

8. Tudsz örmény kaját főzni?

Az örmény konyha nagyon változatos és időigényes. Emlékszem, hogy anyukám egy órával korábban ébredt minden nap, csak hogy reggelit készítsen nekünk. A hás nevű örmény levest például 24 órán át főzik, a dolma 2-3 órán át készül, valamint a saslik elkészítése is 3 órát igényel legjobb esetben. Ott nincs helye a fast foodnak, én meg egy más világban élek. Nekem most 30 percem van valaminek az elkészítésére! Csak azért emlékszem még az örmény receptekre, mert gyerekkoromban sokat segítettem anyukámnak a konyhában. Kívánom, hogy legalább egyszer jussatok el egy ilyen hagyományos örmény ebédre vagy vacsorára! Ilyenkor korlátlan mennyiségű és változatú étel és ital fogy el… Természetesen desszert és dalok nélkül egy ilyen összejövetel sose érhet véget!

9. Milyen nép tradíciói szerint tartod a karácsonyt és az újévet?

A Szovjetunióban, ahol felnőttünk, veszélyes volt egyházi ünnepeket tartani, többek között a karácsonyt is. Ennek ellenére minket megkereszteltek az örmény apostoli egyházban, és otthon mindig volt Bibliánk és ikonjaink. Az élet nehéz helyzeteiben a szüleim mindig azt mondták, hogy „semmi baj, Isten megmutatja a vészkijáratot!”. Az örmények január 6-án ünneplik a karácsonyt, ez egy csendes családi ünnepnek számít nálunk. Az asztalra ilyenkor halat, zöldségeket, mazsolás rizst és vörösbort tálalnak. A fő ünnep viszont az újév: hangos és akár egy hétig is eltarthat, ilyenkor ajándékozzuk meg egymást és díszítjük fel a karácsonyfát is!

10. Hova utazol legközelebb?

Télen általában Ázsiába szeretek utazni, de most kivételesen Andalúziában töltünk egy hetet januárban.

A Deti Picasso Palya Beával és Grencsó Istvánnal december 28-án játszik a Trafóban.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.