Interjú

„A csavarás jól hangzott”

Fenyő Miklós előadóművész

  • Bárdos Deák Ágnes
  • 2023. december 19.

Zene

Amerikában élt a rock and roll születése idején, Hungária néven alapított zenekart Magyarországon. Harmincöt éve lép fel szólóban, számait azok is ismerik, akik soha nem jártak a koncertjén, soha nem hallották a lemezeit. Fenyő Miklóssal a siker titkáról, amerikai élményeiről, és a Hungária születéséről beszélgettünk.

Magyar Narancs: Nagy meglepetést okozott azzal a bejelentéssel, hogy jövő nyáron Hungária-koncert lesz a Puskás Arénában.

Fenyő Miklós: Elsősorban köszönetnyilvánítás, de nagy öröm is. Egy gesztus a közönség felé. Nélkülük nem lettünk volna senkik. Az odaadásukat, hűségüket, rajongásukat, lelkesedésüket akarjuk megköszönni.

MN: A Hungária már a hatvanas években bemutatkozott, de csak jóval később, a Rock and Roll Partyval jutottak a csúcsra, és teljesen más irányba indultak, mint korábban. Lezárt mindent, ami azelőtt volt.

FM: Az 1980-ban összeállt formáció kultuszt teremtett. A hungáriás létemnek a legnagyobb sikersorozata volt, de hogy lezárása lett volna valaminek? Végül is, igen, az lett, de akkor nem annak szántam. Amikor 1967-ben megalapítottam a Hungáriát, húszéves gyerek voltam… A klasszikus Hungáriáról beszélek, ami az én – hogy is mondjam – viselt dolgaimnak az egyike.

MN: Sorolhatjuk a viselt dolgok közé a tehetséggondozást is?

FM: Igazából a nagy dobás Szandi volt, utána mindenki azt gondolta, hogy amihez hozzányúlok, abból arany lesz. Ez rajtam ragadt, de azért nem teljesen igaz.

MN: Hívták az X-Faktorba is zsűritagnak.

FM: Elvállaltam. Hiba volt.

MN: Miért?

FM: Az egy bulvárműsor, de én komolyan vettem. Ki is rúgtak a következő évben. Mintha ott se lettem volna.

MN: Amióta a nyolcvanas évek Hungária-korszaka – változó felállásban – végét ért, kizárólag szólóban lép fel.

FM: Így igaz. Több mint 35 éve csak Fenyő Miklós van – és kész. A nevem egyfajta védjegy, viszem a Hungária örökségét tovább. De természetesen számos alkotótárssal, kollégával dolgozom együtt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk