mi a kotta?

A fővadász indulója

Zene

Komolyzenei programajánló a 2024/40. hétre

„Mielőtt nekiállnék, hogy verset írjak vagy felvázoljak egy jelenetet, már elbódított alkotásom zenei illata, a fejemben már ott van az összes hangzás, minden jellegzetes motívum, úgyhogy amikor a vers kész van, és a jelenetet elrendeztem, számomra voltaképpen már kész is az opera, és a részletes zenei kidolgozás innen már inkább egy nyugodt és higgadt utómunka, amelyet az alkotás lényegében megelőzött” – írta saját alkotói munkamódszeréről Richard Wagner. Ezen a héten ismét színpadra kerül az Operaházban A bolygó hollandi, amelyről egy rosszalló kortárs így panaszkodott: „Bárhol is nyitod ki a partitúrát, a szemedbe fúj a szél.” A két idézet alapján egy dolog tagadhatatlan: a wagneri hevületet csak imádni és utálni lehet. Rajna Martin, az előadás karmestere természetesen az imádók közé tartozik, Szikora János pedig olyan produkciót szeretett volna színpadra vinni, amely nem több és nem kevesebb, mint amit az eredeti darab magában foglal, a Szendrényi Éva által megálmodott látványvilágával viszont újdonságot is nyújt. A főbb szerepekben Kálmándi Mihály, Palerdi András, Sümegi Eszter és Horti Lilla játszik (Operaház, október 4., 11. és 13., hat óra; október 6., de. tizenegy óra).

Az idén ünnepli 60. születésnapját a humorra, pikantériára, különlegességre fogékony Kondor Ádám zeneszerző, akinek nemcsak saját műveit, hanem Bach-átiratait is előadja a Metrum Ensemble. Köztük egy feltételezett 7. brandenburgi koncertet (BMC, október 5., hét óra). Egykori tag látogat vissza a Budapesti Fesztiválzenekarhoz: Bereczky Dávid 2001-ig erősítette az együttest, most pedig Mozart vadászkürt – akarom mondani: fővadászkürt! – concertóját adja elő Takács-Nagy Gábor vezényletével, aki egy Haydn- és egy Mozart-szimfóniát is eldirigál majd (Zeneakadémia, október 5. és 7., háromnegyed nyolc; október 6., fél négy).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szövet

A németországi muszlimok különböző, olykor egymással ellenséges viszonyban álló közösségei a nyugati értékrend elutasításában mélységesen egyetértenek.

Nietzsche halott

Korunk erős realizmuskényszere olykor egészen elfeledteti velünk, hogy bármit csinálhatunk, s csak akkor szab határt a józan ész, ha hagyjuk.

Foglyok

Tizenkét elhantolt falióra, egy jelzőbóját fejfedőként viselő, fűnyíró „ember”, Kádár János VR-szemüveggel – a kiállítás néhány, látszólag össze nem függő darabja.

„Az ukrán hadsereg visszaszerezte a kezdeményezés képességét”

Zelenszkij elnök „győzelmi tervet” mutatott be Washingtonban, előtte komoly átalakításokat hajtott végre a kormányban. Mi áll mindennek a hátterében, merre tart az ukrán diplomácia, ki lehet a jövőben az ukrán elnök kihívója, és milyen hatás várható az amerikai elnökválasztástól? A kijivi Penta politikai kutatási központ ve­zetőjével, belpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Három–hat, avagy játszd újra, Kádár!

Ha törik, ha szakad, a következő két évben 3–6 százalékra kell növelni a gazdaság teljesítményét. Orbán Viktor mondatai mögött olyan gondolkodásmód rejlik, amely – ha kissé megkaparjuk a felszínt – kísértetiesen emlékeztet egy letűntnek hitt korra. Annak a kornak nem lett jó vége. Persze, ahogy vesszük.