A kamarazene esszenciája
Screen_Shot_2017-06-07_at_16.02.02.png

Rés a présen

A kamarazene esszenciája

Kokas Katalin hegedűművész

  • rés a présen
  • 2017. június 7.

Zene

Nemzetközi hegedűverseny, Händel Vízizenéje a Széchenyi fürdőben Jonathan Cohen vezetésével és argentin tangó is lesz az idei Fesztiválakadémián.

rés a présen: Mikor és hogyan találtátok ki Kelemen Barnabással a Fesztiválakadémiát?

Kokas Katalin: Amióta Kelemen Barnabással összekötöttük az életünket, azóta állandó vendégei vagyunk a világ legnevesebb kamarazenei fesztiváljainak. Minden vágyunk volt, hogy ezek esszenciáját Magyarországra is elhozzuk. Öt évig szülővárosomban, Kaposváron rendeztük meg a fesztivált, amit két éve művészbarátaink, Várdai István és Baráti Kristóf vettek át. Nem sokkal ez után megkerestek bennünket azzal, hogy van-e kedvünk a kaposvári fesztivált Budapesten is megvalósítani, és igent mondtunk. Ehhez csodálatosabb helyszínt, mint a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Pesti Vigadó, el sem tudnék képzelni.

rap: Mi alapján állítottátok össze a programot?

KK: A Fesztiválakadémia június 10-től 16-ig tart, de a próbaidőszak már napokkal előtte megkezdődik. A programmal elsősorban Kodály Zoltán művészete és pedagógiája előtt tisztelgünk, művei felcsendülnek az idén első alkalommal meghirdetett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny programjában, az előadásokon, a matinékoncerteken és az esti nagykoncerteken is.

false

rap: Mi az állandóság, és milyen újdonságok lesznek az előző évekhez képest?

KK: Az egyik legizgalmasabb épp a hegedűverseny, hiszen nemzetközi korosztályos hegedűversenyt még nem rendeztek Magyarországon. A nemzetközi zsűri összeállítására különösen büszkék vagyunk, az elnökséget maga Slomo Mintz, Fehér Ilona egyik leghíresebb tanítványa vállalta. A nemzetközi kamarazenekarok koncertmesterei mellett zsűritag lesz Mimi Zweig (USA), Hyuna Kim (Korea), Sebestyén Katalin (Belgium), Ácsné Szily Éva és Dénes László. Ők mesterkurzusokon is fognak a fiatalokkal foglalkozni, ami világviszonylatban is egyedülálló. Az idei rendezvény egyik legkülönlegesebb koncerthelyszíne a Széchenyi fürdő lesz. Itt Händel Vízizenéjét játsszuk majd Jonathan Cohen vezetésével. A koncertet a szabadtéri medencében vagy a lelátóról élvezheti a közönség. Ez a program azok számára lesz elérhető, akik a teljes fesztiválra vásárolnak bérletet.

rap: Melyek a kiemelt programok?

KK: Többek között a fesztivál zenészei által előadott nyitókoncert, amelyen Stravinsky műve, A katona története Mácsai Pál színművész előadásban hangzik el a Zeneakadémia nagytermében, Maxim Rysanov vezényletével. A művet Kocsis Zoltán emlékére adják elő, hiszen első fesztiválunkon is ez volt a nyitókoncert programja. Különleges a június 15-ei, a Vigadó nagytermében rendezett Zenék a nagyvilágból c. hangverseny is. Itt fellép többek között a Söndörgő, Pál István Szalonna és bandája, Nógrádi Gergely, a Frankel zsinagóga kántora, aki eredeti zsidó énekeket ad elő, de hallhatjuk Sárközi Lajost és zenekarát is, José Gallardo és Kelemen Barnabás pedig argentin tangót játszik. Ezzel a koncerttel arra szeretnénk rávilágítani, hogy milyen sokféle zenei műfajból táplálkozik a klasszikus kamarazene.

rap: Mikor láthatunk, hallhatunk téged itt és egyébként az évad végén, illetve a fesztiválszezonban?

KK: A Fesztiválakadémián ebben az évben kevesebb koncertet vállalok, hiszen most született harmadik gyermekünk, de fellépek Komlósi Ildikó operaénekessel és Shai Wosner zongoristával, akikkel Brahms Brácsadalait adjuk elő, a vonósnégyesünkkel, a Kelemen Kvartettel pedig Beethoven F-dúr Razumovsky művét játsszuk. Június 15-én a Pesti Vigadóban Bartók Kontrasztok c. darabját adjuk elő a csodálatos Thorsten Johanns klarinétossal és Shai Wosner zongoristával, majd Ravel hegedű-zongora szonátájának dzsessz tételét adom elő Balogh József zongoraművésszel.

Figyelmébe ajánljuk