A kamarazene esszenciája
Screen_Shot_2017-06-07_at_16.02.02.png

Rés a présen

A kamarazene esszenciája

Kokas Katalin hegedűművész

  • rés a présen
  • 2017. június 7.

Zene

Nemzetközi hegedűverseny, Händel Vízizenéje a Széchenyi fürdőben Jonathan Cohen vezetésével és argentin tangó is lesz az idei Fesztiválakadémián.

rés a présen: Mikor és hogyan találtátok ki Kelemen Barnabással a Fesztiválakadémiát?

Kokas Katalin: Amióta Kelemen Barnabással összekötöttük az életünket, azóta állandó vendégei vagyunk a világ legnevesebb kamarazenei fesztiváljainak. Minden vágyunk volt, hogy ezek esszenciáját Magyarországra is elhozzuk. Öt évig szülővárosomban, Kaposváron rendeztük meg a fesztivált, amit két éve művészbarátaink, Várdai István és Baráti Kristóf vettek át. Nem sokkal ez után megkerestek bennünket azzal, hogy van-e kedvünk a kaposvári fesztivált Budapesten is megvalósítani, és igent mondtunk. Ehhez csodálatosabb helyszínt, mint a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a Pesti Vigadó, el sem tudnék képzelni.

rap: Mi alapján állítottátok össze a programot?

KK: A Fesztiválakadémia június 10-től 16-ig tart, de a próbaidőszak már napokkal előtte megkezdődik. A programmal elsősorban Kodály Zoltán művészete és pedagógiája előtt tisztelgünk, művei felcsendülnek az idén első alkalommal meghirdetett Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny programjában, az előadásokon, a matinékoncerteken és az esti nagykoncerteken is.

false

rap: Mi az állandóság, és milyen újdonságok lesznek az előző évekhez képest?

KK: Az egyik legizgalmasabb épp a hegedűverseny, hiszen nemzetközi korosztályos hegedűversenyt még nem rendeztek Magyarországon. A nemzetközi zsűri összeállítására különösen büszkék vagyunk, az elnökséget maga Slomo Mintz, Fehér Ilona egyik leghíresebb tanítványa vállalta. A nemzetközi kamarazenekarok koncertmesterei mellett zsűritag lesz Mimi Zweig (USA), Hyuna Kim (Korea), Sebestyén Katalin (Belgium), Ácsné Szily Éva és Dénes László. Ők mesterkurzusokon is fognak a fiatalokkal foglalkozni, ami világviszonylatban is egyedülálló. Az idei rendezvény egyik legkülönlegesebb koncerthelyszíne a Széchenyi fürdő lesz. Itt Händel Vízizenéjét játsszuk majd Jonathan Cohen vezetésével. A koncertet a szabadtéri medencében vagy a lelátóról élvezheti a közönség. Ez a program azok számára lesz elérhető, akik a teljes fesztiválra vásárolnak bérletet.

rap: Melyek a kiemelt programok?

KK: Többek között a fesztivál zenészei által előadott nyitókoncert, amelyen Stravinsky műve, A katona története Mácsai Pál színművész előadásban hangzik el a Zeneakadémia nagytermében, Maxim Rysanov vezényletével. A művet Kocsis Zoltán emlékére adják elő, hiszen első fesztiválunkon is ez volt a nyitókoncert programja. Különleges a június 15-ei, a Vigadó nagytermében rendezett Zenék a nagyvilágból c. hangverseny is. Itt fellép többek között a Söndörgő, Pál István Szalonna és bandája, Nógrádi Gergely, a Frankel zsinagóga kántora, aki eredeti zsidó énekeket ad elő, de hallhatjuk Sárközi Lajost és zenekarát is, José Gallardo és Kelemen Barnabás pedig argentin tangót játszik. Ezzel a koncerttel arra szeretnénk rávilágítani, hogy milyen sokféle zenei műfajból táplálkozik a klasszikus kamarazene.

rap: Mikor láthatunk, hallhatunk téged itt és egyébként az évad végén, illetve a fesztiválszezonban?

KK: A Fesztiválakadémián ebben az évben kevesebb koncertet vállalok, hiszen most született harmadik gyermekünk, de fellépek Komlósi Ildikó operaénekessel és Shai Wosner zongoristával, akikkel Brahms Brácsadalait adjuk elő, a vonósnégyesünkkel, a Kelemen Kvartettel pedig Beethoven F-dúr Razumovsky művét játsszuk. Június 15-én a Pesti Vigadóban Bartók Kontrasztok c. darabját adjuk elő a csodálatos Thorsten Johanns klarinétossal és Shai Wosner zongoristával, majd Ravel hegedű-zongora szonátájának dzsessz tételét adom elő Balogh József zongoraművésszel.

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.