mi a kotta?

A kétszentségit!

  • mi a kotta
  • 2017. december 30.

Zene

„Bevezetés: Don Quixote olvasmányai hatására, elveszítve józan ítélőképességét, elhatározza, hogy kóbor lovagnak áll. Téma: Don Quixote, a búsképű lovag (szólócselló), Sancho Panza (basszus­klarinét, tenortuba, szólóbrácsa). 1. variáció: a különös pár kilovaglása, a szép Dulcinea del Tobosóról való ábrándozás és kaland a szélmalmokkal. 2. variáció: győzelmes csata a nagy Alifanfaron császár serege ellen (harc a birkákkal). 3. variáció: beszélgetések a lovag és szolgája között: az elégedetlen Sancho szólásmondásokkal tarkított kérdései, melyekre Don Quixote csitítva, kioktatóan válaszol és az elhivatott lovagi szolgálatról elmélkedik. 4. variáció: szerencsétlen kaland a zarándokokkal. 5. variáció: Don Quixote őrségben. Forró üdvözlete a távoli Dulcineának. 6. variáció: találkozás a parasztlánnyal, akit Sancho elátkozott Dulcineának nevez. 7. variáció: lovaglás a légben. 8. variáció: szerencsétlen utazás az elvarázsolt csónakon (barcarola). 9. variáció: harc a vélt varázslók ellen: két szerzetes szamárháton. 10. variáció: párbaj a Fehér Hold lovagjával, aki legyőzi Don Quixotét. Don Quixote elbúcsúzik a fegyverektől, s elhatározza, hogy parasztnak áll. Finale: józan eszét visszanyerve utolsó napjait csendes szemlélődéssel tölti. Don Quixote halála.” 120 esztendeje komponált szimfonikus költeménye, a Don Quixote mellé ezt az előzékeny értelmezést rendelte Richard Strauss, s így jövő csütörtökön, a Concerto Budapest hangversenyén is ezt a történetet meséli majd el nekünk a Héja Domonkos által vezényelendő zenekar, valamint a két mélyvonós nagyság, a brácsás Tabea Zimmermann és a csellista Várdai István (Nemzeti Hangversenyterem, december 7., fél nyolc).

E koncerten egy B betűs nagyság, Bartók zenéje is felhangzik, hiszen a Brácsaverseny is ott szerepel a programon, az estét pedig egy románc, a fiatal Strauss csellóra és zenekarra szerzett F-dúr románca indítja majd. A B betű és a románc említése pedig átsegíthet minket a Müpa többi, számunkra fontos eseményéhez. Fischer Iván Fesztiválzenekarának esedékes hangversenyein ugyanis a zenetörténetileg oly erős B betű fog hegemón helyzetbe kerülni: Bach, Brahms és Bartók neve – és persze zenéje révén (Nemzeti Hangversenyterem, december 2. és 4., háromnegyed nyolc, december 3., fél négy). A Budapestre érkező remek Camerata Salzburg (tagsága képünkön) pedig ugyancsak egy románccal kezdi majd az estét: Pinchas Zukermant kísérve Beethoven G-dúr románcában (Nemzeti Hangversenyterem, december 8., fél nyolc).

A Zeneakadémián ismét csak Johann Sebastian Bach zenéje patakzik, hömpölyög és árad majd felénk, hiszen a Mikulás elhozza körünkbe Jevgenyij Koroljovot, ezúttal a Goldberg-variációk előadójaként (december 6., fél nyolc). A billentyűs virtuóz, Johann Gottlieb Goldberg nevét az örökkévalóság számára fenntartó variációsorozathoz Bach ugyan nem kínált semmiféle, a Richard Strausstól fentebb idézetthez hasonló szöveges magyarázatot, ám ez a mulasztása sem a befogadást nem gátolja, sem a csodálatunkat nem apasztja. A Goldberg-variációkat a hagyomány szerint részben Hermann Carl von Keyserlingk báró gyakori álmatlanságának köszönheti az emberiség, habár az újabb kutatás megkérdőjelezi ezt a keletkezéstörténeti anekdotát. Meglehet, a szászországi orosz nagykövet szemére nem hozott szép álmokat Bach e hatalmas műve, de hogy nekünk szép estét fog szerezni, az hétszentség! De mivel Bach evangélikus volt, mondjunk inkább csak kétszentséget.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.