Interjú

„A periférián evickélünk”

Gyáni Levente énekes, gitáros

Zene

A Karabély együttessel zenélte végig a kilencvenes éveket, de sokan a 2013-ban készült Forradalom van a mi utcánkban című dalát ismerik, amelyet szólóban adott elő a Dunán evezve. A Halk együttest 2016-ban alapította, nemrég jelent meg tripla lemezük, a Szellemvasút, amelyen egy rádiójáték is helyet kapott.

Magyar Narancs: Amikor kilenc évvel ezelőtt interjút készítettünk veled (lásd: „Csoda, hogy nem esik szét”, Magyar Narancs, 2014. július 29.), elsősorban kerékpárszerelőként ismertünk meg. Megvan még a műhelyed?

Gyáni Levente: Nincs. Már jóval a Covid előtt bezártunk, amikor az új tulajdonos elkezdte kiüríteni a Tilos Rádiónak is otthont adó Mária utcai Heinrich-udvart. Inkább misszió volt, mint üzlet. Most alkalmi munkáim vannak, ami szembejön, azt elvégzem. Gipszkartonozást, festést és hasonlókat csinálok.

MN: Tíz évvel ezelőtt egymagad énekeltél kifejezetten kormányellenes dalokat egy kenuban evezve.

GYL: Minden évben szervezünk egy vízitúrát Zebegénynél Maurics Andrásra emlékezve (a Karabély együttes basszusgitárosa 2011-ben halt meg – L. T.), és amikor 2013-ban összegyűltünk, akkor született a videó, amelyet a kormány nyugdíjpénztáreinstandja ihletett. Ez lett a Forradalom van a mi utcánkban, később felkapta az ellenzéki sajtó, majd volt egy menetelése a YouTube-on, bár akkor egy kicsit csalódott voltam, hogy csak 50 ezren nézték meg.

MN: Miért nem lett belőle zenekari produkció?

GYL: Ez inkább performance volt. Megcsináltam a folytatást, de a harmadik után abbamaradt. De volt egy instrumentális bandánk is akkoriban, a Nagyvillany, amelyet Bujdosó János gitárossal és Molnár Gábor dobossal csináltunk. Később Szőnyi András is csatlakozott billentyűsként, de amikor elkezdtünk szöveges irányba menni, túl sok kérdés merült fel a megvalósítást illetően, úgyhogy felbomlott a csapat. A Halkot Molnár Gáborral és a basszusgitáros Erdős Tamással (Anselmo Crew, Detroiti Cigányok, Paparazzi – a szerk.) alapítottuk meg 2016-ban. Némi keresgélés után Kiss András billentyűssel (Rakéta, Kula – a szerk.) lett teljes a zenekar, majd ezután született meg a Tiszta szpíddel című lemezünk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk