A római császár Nagybodakon - Doug Lefler: Az utolsó légió (dvd)

  • - tévésmaci -
  • 2008. július 3.

Zene

Nyilván attól jön nekem, hogy befejeződött A maffiózók c. tévészéria, s borogatnám az elvonási tüneteket magamon, de mintha nagyobb keletje volna manapság megint a peplum filmeknek, vagy mi a bánatnak: szandálos-kardozós vagy akár antik filmeknek (ragasszátok a címkéiteket oda, ahova jólesik).

Nyilván attól jön nekem, hogy befejeződött A maffiózók c. tévészéria, s borogatnám az elvonási tüneteket magamon, de mintha nagyobb keletje volna manapság megint a peplum filmeknek, vagy mi a bánatnak: szandálos-kardozós vagy akár antik filmeknek (ragasszátok a címkéiteket oda, ahova jólesik). Tudják, amiben szőrös, sisakos idióták (rómaiak, görögök) szőrös arcú, rendszerint koszos és még rosszabbul, konkrétan zsákokba öltözött idióták (vizigótok, szárazföldi gótok és Odoakár) vérit ontják. Nyilván úgy mehet ez, hogy van ilyen műfaji nyilvántartás, amiben a kihalt fajok leltárát vezetik, s ha valami eleget parkolt a temetőben, annak kötelező a feltámadás (jobban is jár, mintha meghosszabbítaná a parcella bérletét).

A műnem voltaképpen egyidős a filmkészítéssel (az angol Pompei utolsó napjai 1897-ben készült, s 1907-ben már volt egy Ben-Hur is, a legfőbb alapvetése pedig Giovanni Pastrone 1914-es munkája, a Cabiria). A feltámasztási központ az Egyesült Államokban, egy Hollywood nevű városban lehet: Gladiátor; 300; Nagy Sándor és a Trója - s mind közül nyilván a legfigyelemreméltóbb, a Róma c. HBO-s szappantévé (vele hamarosan behatóbban foglalkozunk - a szerk.). Most viszont egy európai keltezésű talált tárgy kever előttünk - nem is kicsiny erők összefogása tavalyról.

Az a helyzet, hogy pajkos kis Romulus Augustulus (született: Flavius Augustus - bár ezt nem nagyon emlegetik) elcsenné egy messziről jött vezető katonaember kardját, de az illető (Colin Firth) résen van: ha megengedően kezeljük az efféle kérdéseket, ami pizzafutár- és dvd-felhasználás esetében szerintem kívánatos is, akkor még a "történelmi hűségre" sem lehet panaszunk. Mi sem könnyebb, mint legendákkal bagzatni régmúlt időket. Ám e könnyűség lenne maga a nehézség, hisz az elvárások a filmemlékezethez igazodnak kizárólag. Csakhogy az esetünkben smafu, noha Stanley Kubrick és Sergiu Nicolaescu is térült-fordult a pályán.

Most a "festői Tunézia" partjainál és a Csallóközben híres színészek (például még Ben Kingsley) eljátsszák nekünk az Arthus-mondakör kardtárgyú "előzményét". Olyan kis helyesen - akár megtehették volna a moziban is. < b>

Forgalmazza az SPI

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?