Az ukrán karmester válaszút elé állította a bécsi koncertszervezőket

  • narancs.hu
  • 2024. február 4.

Zene

Oksana Lyniv nem lép fel a fesztiválon, ha a Kreml által támogatott Teodor Currentzis is ott lesz.

Hatalmas apparátussal várják a Kijevi Szimfonikus Zenekart a Bécsi Fesztiválra. Az együttes karmestere, Oksana Lyniv azonban megmondta: „Nem egyezek bele, hogy 150 zenész, akik háborús zónából érkeznek, egy kontextusban szerepeljenek Currentzisszel.” A karmester Sosztakovics Babij Jar-szimfóniáját vezényelné.

A görög származású Teodor Currentzis eddig nem volt hajlandó elítélni Putyin Ukrajna ellen folytatott háborúját. Mivel a korábban aktív MusicAeterna együttesét a VTB orosz állami bank támogatta, új zenekart hozott létre Utopia néven, amely nemrég a budapesti Müpában is fellépett. Bár sosem kötelezteel magát olyan nyíltan Putyin mellett, mint Valerij Gergijev vagy Anna Netrebko, idén januárban épp akkor adott állami protokollkoncertet a Szentpétervári Filharmóniában, amikor az orosz rakéták Ukrajnát lőtték.

Oksana Lynivvel tavaly készítettünk interjút.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk