Lemez

Cappella Sistina: O Crux Benedicta

  • - csk -
  • 2019. május 18.

Zene

Ismét egy tematikus lemez a Coro della Cappella Sistinától, a Sixtus-kápolna kórusától. Tudós karnagyuk a korábbi adventi CD (Veni Domine) és a Palestrina nevezetes művét (Missa Papae Marcelli) új megvilágításba helyező felvétel után most a nagyböjt és húsvét időszakának zenéiből válogatott. Massimo Palombella 2010 óta áll a kórus élén. Aki azt hinné, az énekkar már évtizedek óta készíti lemezeit a Michelangelo mennyezetfreskójáról híressé vált helyszínen, téved: az első CD-t mindössze négy esztendeje, 2015-ben volt szabad felvenniük a kápolna falai között.

A műsor-összeállítás rendkívül tudatos, sőt instruktív: végigvezet a nagyböjt kezdetétől húsvétig terjedő alkalmak (hamvazószerda, virágvasárnap, nagycsütörtök, nagypéntek, húsvétvasárnap) zenéin, aki tehát tanulni akar, megteheti. Stilárisan egyrészt nagyon következetes a válogatás: az antológia vörös fonala a Bach előtti legnagyobb mester, Palestrina, másrészt színes is a kínálat, hiszen Palestrina mellett ott a másik nagy kortárs, Lassus, de halljuk a reneszánsz vokálpolifónia korábbi mestereit, mint Costanzo Festa, Gabriel Gálvez, és a későbbieket is, mint Tomás Luis de Victoria vagy Felice Anerio.

Az előadásmód az egyetemesség nyugalmát árasztja, a hangzás telt és kristályos fényű, a belső szólammozgások plasztikusak. A helyszín akusztikája némi visszhanggal érezteti hatását. A zene hömpölygése azt az érzést kelti, hogy nincs múlt, jelen, jövő – csak az örökkévalóság. Megtisztító élmény. Paradoxon: ezek a „szent zenék” a mai, vallástalan hallgató számára érzéki gyönyörűség forrásai.

Deutsche Grammophon, 2019

Figyelmébe ajánljuk