lemez

Concerto Armonico

  • Mesterházi Gábor
  • 2012. július 22.

Zene

Tegye fel a kezét, aki ötnél több Carl Philipp Emanuel Bach-versenyművet ismer! A Spányi Miklós vezette Concerto Armonico pedig már pusztán a csembalóversenyek felvételének a tizennyolcadik lemezénél tart.

Az összkiadás - mert az lesz - nagy szerzők esetében kincsesbánya, melyben újra ráébredhetünk, milyen rövid az élet, és hogy ez mekkora kár. Mert akár a jelen lemezen hallható négy versenyműben is érdemes hosszan elidőzni.

A Berlinből húsz év után elszabaduló Bach fiú üzleti okokból technikailag könnyű műveket ír ugyan régi-új hamburgi vevőinek, ám hogy ne unatkozzék, kissé játszik az értőkkel. Merész hangnemváltások, egyszer csak félbeszakadó tételek, idilli és fázós hangulatok egymásutánjai. A c-moll versenymű négy tétele voltaképp egy, melyet meg-megszakít az adagio és a menüett. Nyilván az eddigi tizenhét lemez is hasonlóan izgalmas. Hogy most miért a tizennyolcadikat ajánljuk, annak az az oka, hogy itt egy megújult Concerto Armonico játszik, melynek koncertmestere - Ábrahám Márta - a nem ortodox régizenélés híve (lásd férjével, Schweigert Györggyel és Spányival közös vállalkozását, az Ensemble Mimage-t is), és ezt tanítja a két-két fúvóssal kiegészülő nyolc vonósnak, akik az együttest alkotják. Egyedül a kürtök natúrak (mondhatni hamisak) olykor, de nincsenek a más régizenéseknél megszokott nyögések és dagasztások minden hangnál.

Carl Philipp Emanuel Bach egyszerű, ám finom hangszerelése ebben az intelligens együttmuzsikálásban tökéletesen érvényesül, a nagyszerű csembalószólót kísérő vonós pizzicatók vagy a lendületes tuttik meglepő újdonságként hatnak. Mellesleg a lemez valamennyi résztvevője magyar, a Diósdról jól ismert technikai személyzet is, csak a kiadó svéd. Spányi Miklóst nyugaton és északon egyre többre értékelik - de megfér-e több régizenész guru egy magyar csárdában?

BIS, 2012

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.