Tartalom

(2012-06-21)

Kis-Magyarország

Egy színházvezetői karrier

Kis-Magyarország

A csodacsináló ember

A honi színházi élet érdekes alakja Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház idén áprilisban kinevezett igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének elnöke, aki kormánymegbízottként felügyeli a megyei önkormányzatoktól a megyeszékhelyekhez került színházakat. Tagja a szakmában élet és halál urának számító színházművészeti bizottságnak, főszerkesztője a Magyar Teátrumnak. Pályafutása kérdések sorát veti fel.

Bekamerázzák Kunhegyest

Kis-Magyarország

Vadkelet

Egy hét alatt négy brutális bűncselekmény történt Kunhegyesen és környékén. Hová vezethet a fokozódó bizonytalanságérzet?

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán drachmája

Görögországban eszükhöz jöttek a választók. Ha eddig 90 százalékuk meg akarta tartani az eurót, csak ennek a 90 százaléknak a többsége úgy, hogy ne kelljen visszafizetni a kölcsönvett pénzt, akkor ez az arány megfordult.

Publicisztika

Sághy Miklós

Publicisztika

Brainstorming

(avagy hogy képzelem én az új adók születését)

Egyszerű magyar állampolgárként próbálom elképzelni azt a vezetői értekezletet, ahol előállnak az új adók tervével. A gazdasági miniszter, az államtitkárok, helyettes államtitkárok, szűk szoknyás titkárnők, asszisztensek és ki tudja még, kicsodák a nemzetgazdasági hivatalból, de mind-mind nagyon komoly, fegyelmezett emberek, ülnek egy hosszú tárgyalóasztal körül, előttük állami tulajdonú papírvékony laptopok, táblagépek, iPhone-ok, ásványvizes palackok, kristálypoharak.

Bretter Zoltán

Publicisztika

Az elveszett Corpus Hungaricus üldözői

A magyar kultúrdiplomácia működéséről

Három évig és négy hónapig szolgáltam a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet (2011-ben a kulturális szó kikerült a hivatalos névből) posztján a nemzetet, melynek akarata - dr. Hatos Pál, a külföldi magyar kulturális intézeteket fenntartó Balassi Intézet (BI) főigazgatója avatott tolmácsolásában - ebben összegződött: "eddig, és ne tovább".

Egotrip

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Nagy álmok

Ellen MacArthur, a fiatal angol nő megvalósította gyerekkori álmát: 2001-ben rekordidő alatt vitorlázta körül a világot egyszemélyes hajójával. Amikor 94 napos hánykódás után hazaért, így nyilatkozott: "Remélem, a példám más fiatalokat is arra fog ösztönözni, hogy megvalósítsák az álmukat."

Balázs Zoltán: A jobb lázadása

Egotrip

A felejtés mint bűn

"Ha elfelejtelek, ó Jeruzsálem, száradjon el a jobbkezem!" (Zs 137:5). S lőn: David Rubinger híres fotóján leírhatatlan arckifejezéssel tekint valamerre Jichak Jifat, kezében a rohamsisak, mögötte fiatal bajtársai, mellettük pedig a századszorra is visszaszerzett Fal - a Város. Minden, ami attól távol van: Babilon vagy Egyiptom, a bálványok és a holtak hona.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Olajfacsavar

Magyar Narancs, 2012. május 31.

Írásában Unger Anna számba veszi az ellenzéki stratégiákat az Orbán-kormány működésének félidejében. Úgy gondolom, hogy jól állapítja meg a diagnózist, de nem kínál megfelelő terápiát - holott létezik egy "nyerő formula" az ellenzék számára, amely nemcsak a 2014-es, hanem egy esetlegesen előre hozott választásokon is működne.

Belpol

Interjú

Belpol

"Akkor Magyarország összeomlik"

Róna Péter közgazdász, jogász

Az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott 2008-as tárgyalások során a tárgyaló delegáció tanácsadójaként dolgozott. Az Oxfordi Egyetem (Blackfriars College) gazdaságtörténeti vendégkutatójával, közgazdásszal a jövő évi költségvetésről, gazdaságpolitikáról és az eurózóna jövőjéről beszélgettünk.

Interjú

Belpol

Az apró dolgok társadalmi haszna

Finta Sándor, Budapest új főépítésze

A budapestiek az irodája által tervezett két 4-es metró megállót és az Index jófejkedő videós építészetkritikáit ismerhetik tőle, néhányan talán azt is tudják, hogy a KÉK - Kortárs Építészeti Központ alapítója. Voltaképpen bizarr döntés, hogy a jelenlegi kurzus idején egy fiatal, progresszív civilt neveznek ki főépítésznek.

Elhúzódó nyomozás az ÁNTSZ-laborok ügyében

Belpol

Hunyó kerestetik

Az ÁNTSZ-laboratóriumok eladása miatt 2010-ben indított nyomozás még a gyanúsított kihallgatásáig sem jutott el. Egyelőre csak az tűnik biztosnak, hogy a csődöt elkerülendő mindenképpen magánkézbe kellett adni a társaságot.

Külpol

A "Vatileaks"-ügy

Külpol

Szivárgó falak

A Vatikán biztonsági szolgálata 2012. május 23-án letartóztatta a pápa inasát. Paolo Gabriele beismerte tettét: az évek során bizalmas iratokat emelt el a pápa íróasztaláról.

Interaktív

szekrény

Interaktív

Könyvmegálló

Óbuda-Békásmegyer önkormányzata és az óbudai Platán Könyvtár mindenki számára ingyenesen használható könyvfülkéket helyezett el, szám szerint kettőt: Aquincumban, a Római tér 1., Csillaghegyen a Mátyás király út 5. szám előtti területen.

Alternatív művészetek és tömegrendezvények

Interaktív

"Minél őrültebb, annál jobb"

Buszszínháztól és utcai cirkusztól kezdve meleg varietéműsoron át dzsesszimprovizációig és iparművészeti workshopokig: a nyári fesztiválokon is könnyen megtalálhatják az ízlésüknek megfelelő programot, akiket a kézműves sörök és a rockkoncertek mellett a fősodortól valamivel távolabb elhelyezkedő művészetek is lázba hoznak.

Rádió

Interaktív

Közel Afrikához

Kittenberger és Széchenyi a Hangalbumban

Mintha a Kossuth Rádió műsorszerkesztői érezték volna, hogy vasárnap megérkezik a kánikula, a délutáni Hangalbumba a hőmérsékletnek megfelelő anyagot válogattak össze az archívumból: két nagy Afrika-vadász, illetve özvegyeik szólalnak meg ezúttal, negyven-ötven év távlatából.

Civilek a nyári fesztiválokon

Interaktív

Majd elvisz a rabszállító

A zsidó, a keresztény, a mozgássérült és a fegyenc megy a fesztiválra... Nem, ez nem egy újabb, politikailag kevéssé korrekt vicc kezdete, csak ízelítő a zenés-táncos tömegrendezvények nem olyan látványos, komolyabb programjaiból.

Film

film

Film

Piranha 3DD

Ha azt vesszük, hogy ez vérbeli trashfilm, és nem is akar más lenni, még van remény - egy darabig. Hisz' mi is kellhet a mozikba a strandszezon és a nyári hangulat megalapozásához, mint néhány jól kifejlett emberevő víziállat, sikoltva fel-alá szaladgáló nők bikiniben és anélkül, no meg literszámra szétlocsolt művér? 'szintén? Bármi más.

Film

Film

Kedves elvtársak!

Robert Guédiquian: A Kilimandzsáró hava

Ma, amikor a reakciós világtőke elleni bátor küzdelmünk veszni látszik, valódi ünnep, ha ismét megtapasztalhatjuk, milyen is a történelmi materializmus. Mert mit látunk a szemeinkkel, drága elvtársak?

tévésmaci

Film

Tanyasi tojás, tájsertés

Amikor Sztupa és Troché először átvágtak éjszaka a walderdőn, csak fától fáig bírtak haladni. A walderdő nappal is sötét, de amikor sűrűsödni kezd az alkonyat, ráborul a vakság. Éjszakára már maga a fekete lyuk.

Interjú

Film

A haszonélvező

Jean Reno filmsztár

Franciaország legexportképesebb színésze magánemberként lovakat nevel, olajbogyót szüretel, s a provence-i borok barátja. Mától Daniel Cohen Én, a séf című filmjében szerepel a pesti mozikban.

Zene

lemez

Zene

Concerto Armonico

Tegye fel a kezét, aki ötnél több Carl Philipp Emanuel Bach-versenyművet ismer! A Spányi Miklós vezette Concerto Armonico pedig már pusztán a csembalóversenyek felvételének a tizennyolcadik lemezénél tart.

Lemez

Zene

Scissor Sisters: Magic Hour

Az amerikai ötös a nosztalgia mocsarából startolt, de a 1970-es évek sűrűjéből olyan ügyesen halászták elő az értékelhető motívumokat, hogy a hozott anyag ellenére is teljesen eredeti dolog került ki a kezük közül.

mi a kotta?

Zene

Premier Prairial 16-án

"Legatusomat, a kiváló Catullinust megdicsérem, amiért ezt a gyakorlatot úgy készítette elő, hogy semmiben sem különbözött az igazi ütközettől; de a végrehajtás is olyan volt, hogy elismerésemet fejezhetem ki mindnyájatoknak. Praefectusotok, Cornelianus eleget tett a beosztásával járó kötelességeknek. A szemberohamok nem találkoznak tetszésemmel.

Koncert

Zene

Éjszaka vörösben

XXL az Akváriumban

Jamie Stewart, a kortárs artisztikus rock/avantpop (és még sorolhatnánk a hülye címkéket) zseniális koboldja sosem volt az a remeteszerűen magányos alkotó - habár az is igaz, hogy személyében jelenti a folytonosságot a még tíz éve létrejött, immár legendás hírű Xiu Xiu formációban.

Könyv

könyv

Könyv

Fred Vargas: Messzire fuss, soká maradj

Az álnév mögött (olyan nagyon azért nem) rejtőző szerző, Frédérique Audoin-Rouzeau középkorász és pestisszakértő. Csupa jó hír, ha történetesen a középkorról és a bubópestisről szeretnénk tájékozódni.

Könyv

Könyv

Balkáni ballada

Téa Obrecht: A tigris asszonya

A jelenkor világirodalmának egyik biztos "fogása" a mágikus realizmus. A 27 éves, délszláv származású Téa Obrecht tavaly írott, idén lefordított könyvében két mágikus szál is van: a halhatatlan ember és a tigris asszonya.

Könyv

Könyv

Pótlék és muníció

Herfried Münkler: A németek és mítoszaik

A németek nem rendelkeznek főmítosszal, legalábbis olyannal nem, mint a franciáknál az 1789-es forradalom. Ezt a tézist - bár könnyedén kiolvasható a kötetből - nem maga a szerző fogalmazta meg, hanem a Frankfurter Allgemeine Zeitung vonatkozó bírálata. A helyzet némileg emlékeztet Goethe és Eckermann híres beszélgetésére, amelyben a mester arra a kérdésre, mi volt a Leitmotiv a Faustban, így felel: "Kedves fiam, ha én azt tudnám!"

Színház

Színház

Színház

Spiró György: Koccanás

Spiró György Koccanás című darabja igazi Zeitstück - akként is mutatta be a Katona, majd' tíz éve. Zeitstück esetében súlyos kérdés, vajon tud-e történelmi darabbá válni - avagy kiderül, hogy a "Zeit" időben jól kiterjed, mert a helyzet nem változik, vagyis marad kortárs jelenség. Vagy: egyik sem, mert az a Zeit már nem ez a Zeit.

Opera

Színház

Nem tutkó

Bohém Casting

Ügyes ez a Mahler, ezzel dolgoztassunk máskor is - az anekdota szerint valahogy így méltatták az ismeretlen filmzeneszerzőt a Visconti-féle Halál Velencében amerikai producerei. Ügyes ez a Puccini, jó kis rockoperákat lehetne vele íratni - gondolhatták a Bohém Casting alkotói, s e nézetüket alighanem a produkció miskolci és majdani budapesti nézői is osztani fogják.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Az első havas nap Brooklynban

Jonas Mekas: 365 napos projekt

Jonas Mekast sokan várták vissza Budapestre azután, hogy 1993-ban itt járt, és a hagyományos narrativitás ellenében készült filmjeit vetítették a Toldi moziban. A 2B galériában nyílt kiállításának megnyitójára végül nem tudott eljönni, de a 365 napos projekt néven futó installáció a személyes és a nyilvános kombinációjának derűs közvetlenségével a maximális jelenlét benyomását tudja kelteni.

20 éves "A szabadság lelkének szobra"

Képzőművészet

A budapesti lepel

Viktor Silov altábornagy, a megszálló szovjet csapatok (a déli hadseregcsoport) parancsnoka, távozásuk levezénylője 1991. június 19-én lépte át a határt Záhonynál, jelképesen is visszafordíthatatlan folyamattá alakítva ezzel a magyarországi rendszerváltást. A főváros az örömteli eseményt zenés rendezvénysorozattal ünnepelte meg, melynek díszvendége az underground hatalmas tehetségű óriása és örökös császára, Frank Zappa volt.

Gasztro

kertész lesek

Gasztro

Café Vero

Ha a XIX. század végén járnánk, a Boráros tér és a Művészetek Palotája közti új építésű szakaszt (Lechner Ödön fasor) minden bizonnyal Demján-telepnek (és nem "Millennium Városközpontnak") nevezték volna el annak ellenére, hogy az efféle területjelzésnek ("telep") a legritkább esetben velejárója a luxus.

Tudomány

Interjú

Tudomány

Közösen döntenek

Jerry Mintz amerikai pedagógus a közvetlen iskolai demokráciáról

Májusban a Demokratikus Nevelésért és Tanulásért Közhasznú Egyesület meghívására Magyarországon járt az alternatív oktatás egyik legelismertebb képviselője, a jelenlegi oktatási rendszer ádáz ellensége.

A nyár sztárjai

Tudomány

Rárepül a jóra

A muslica

A konyhai élet nem kívánt járulékai a muslicák - ugyanakkor sok szempontból páratlanul érdekes organizmusok, amiktől tanulni sem szégyen.