Csöndzsákból hangot lop – 5 remek karácsonyi dal

  • - minek -
  • G. A.
  • 2012. december 20.

Zene

A minden évben milliószor lejátszott karácsonyi popklasszikusok nagyobb fejfájást tudnak okozni, mint szüleink lelkesen összekontárkodott, méregerős tojáslikőrje. Ezt az öt dalt azonban szívesen ismétlőre raknánk a fenyőfa alatt.

The Pogues: Fairytale Of New York

Elég sokan gondolják úgy, hogy a Pogues 1988-ban a világ legjobb karácsonyi dalát alkotta meg, és ezzel a vélekedéssel bizony nem könnyű vitába szállni. Shane McGowan és zenekara ünnepi ír folkballadájában a karácsony kevéssé büszkén emlegetett, ám markáns kísérőjelenségére világít rá: az alkoholizmusra. A fiatalkori szép remények teljes széthullásáról regélő dal tragikus is lehetne, de Shane és Kirsty MacColl egymást gyalázó sorai annyira szépek és szellemesek, hogy a végeredmény mégis inkább afféle fekete (címkés) komédia lesz. Szóljon ez a fejünkben, mielőtt belefejelnénk szenteste a puncsostálba!

Cocteau Twins: Winter Wonderland

A csodálatos skótok 1993-ban vették fel a maguk karácsonyi lemezét, a Snow EP-t – egyik oldalán a nemesen patinás Winter Wonderland kissé morbid, sántán lüktető reggae-ritmusú dreampopátiratával. Egy rendes pszichedelikus karácsony egyszerűen nem nélkülözheti a tremolókarral lágyított gitárzengetésben megfürdetett, Liz Fraser utánozhatatlan hangján és bájos skót akcentusán elővezetett klasszikust. És a B oldal sem kutya: a Frosty The Snowman hasonló tónusban!

Tracey Thorn: Joy

A mostanában pihenő Everything But The Girl énekesnője idén egy figyelemre méltó karácsonyi lemezzel (Tinsel & Lights) jelentkezett. Rajta sok feldolgozás, s néhány erős saját dal – ezek közé tartozik az albumnyitó Joy is. Kicsit szomorkás, melankolikus, felnőtteknek való tónusban szól a lassan megöregedő néhai gyerekekhez, akiket már megríkatnak a karácsonyi dalok, és meglátják a csodát a csillagszóró szikrájában is. A Lille-ben felvett bevásárlós video méltó képi körítést garantál.

The Hives And Cindy Lauper: A Christmas Duel

A svéd garázsrockzenekar a 60-as évekig hátrál ihletért, de még a 80-as évek egyik pophercegnőjét, a még mindig karácsonyfadísz-repesztően csodás hangot mozgató Cindy Laupert is beveti bravúros slágerében, mely nem kevesebbet állít, mint hogy a decemberi fehér hó még azokat is tisztára mossa, akik nem átallottak apósukra-anyósukra rámozdulni a gyertyagyújtást megelőző zűrzavaros hónapokban.

She & Him: Sleigh Ride

Az ismert és közkedvelt színésznő, Zooey Deschanel és a kevésbé világhírű, ám ettől még remek sessiongitáros, Matthew Ward alt-countrys popduója tavaly adott ki rendhagyó (tán nem oly eget verő, de attól még szerethető) karácsonyi albumot. A klasszikus száncsengős, utazós számot például sikerült kifejezetten dinamikus, majdnem táncolható darabbá formálni – rövid, de velős gitárszóló mellékelve! A YouTube-ra improvizált videónak kétségtelenül van húzása (mindenféle értelemben) – mondjuk karácsony helyett inkább Jack Londont juttatja eszünkbe, de egy rendes állatvédő biztosan szívszélhűdést kap, ha végignézi.

Figyelmébe ajánljuk