dvd - Puccini: Turandot

  • - káté -
  • 2011. augusztus 18.

Zene

Puccini Turandot című operájának ez a Franco Zeffirelli-rendezése, amelyet a Metropolitan Operában rögzítettek 2009-ben, már-már ugyanúgy klasszikus, mint maga a mű. Régi, de nem elavult, mert a mesei pompa sohasem avul el.
Puccini Turandot címû operájának ez a Franco Zeffirelli-rendezése, amelyet a Metropolitan Operában rögzítettek 2009-ben, már-már ugyanúgy klasszikus, mint maga a mû. Régi, de nem elavult, mert a mesei pompa sohasem avul el. A hatalmas tablók nem vesztenek színes, szélesvásznú látványosságukból, akárhány felújításon esnek is át, az énekeseknek pedig többnyire csak a helyüket kell megtalálniuk a tömegben, aztán a lehetõ legnagyobb belsõ erõvel, energiával feltölteni statikus szerepüket. Hangfenomének inkább kellenek ide, mint színészzsonglõrök - egyetlen Puccini-opera sincs, amelyben csak és ennyire az éneklés kifejezõerejével muszáj jellemet alkotni.

Maria Gulegina adja a címszerepet, a jégcsaphercegnõt, és Marcello Giordani az ostromló Kalafot, akinek fel kell olvasztania. A drámai szopránszerep maga is jégtörõ hangot kíván, az énekesnõ robusztus matériával rendelkezik, technikásan kezeli, és fizikálisan is viszonylag könnyen mozog a szokásos súlyos karácsonyfadísz-jelmezben. A tenor sem pehelysúly, és bár elég száraz, testetlen hang, de magabiztosan, minden regiszterben jól bánik vele. Marina Poplavszkaja bájos, finom, szépséges Li», ihletett gyönyörûséggel énekel, az ember nem is érti, Kalaf miért nem õt választja, de hát a szerelem vak, és a darab így van megírva.

A pekingi opera - nem a klasszikus színházi mûfajt értve ezen - impozáns New York-i Met-revübe van ágyazva. Nem spóroltak a látvánnyal és a tömeggel, a nép a hatalomtól tartva a sötétben settenkedik vagy a császári ünnep fényében fürdik, esetleg - ha csupán nézõ akár a helyszínen, akár a DVD-lejátszója elõtt - kockázatmentes részese a világraszóló kvíznek, amelyben három jó válasszal hercegnõ feleséget lehet nyerni, kivéve, ha egy rossz feleletért levágják a delikvens fejét.

DECCA/Universal, 2011

*****

Figyelmébe ajánljuk