DVD - Rehabilitáció - Gene Wilder: Sherlock Holmes okosabb bátyjának kalandjai

  • - ts -
  • 2011. május 12.

Zene

Eljött a nagy pillanat, nota bene a honi DVD-forgalmazás jóvoltából, hogy egy mindmáig méltatlanul alulértékelt művet fölrakjunk a neki járó - legfelső - polcra, az aszúk közé. Nevezett műalkotás a maga idejében (1975-ös amerikai bemutatója után két esztendővel) megjárta a magyar mozikat is, igaz, akkor még Sherlock Holmes legkedvesebb bátyjának kalandja volt a címe.
Lévén szó azonban az öccséről, szinte mindegy is, hogy okos volt vagy kedves, a szomorú tény az, hogy Gene Wilder a magyari pályákon sem okos, sem szép nem bírt soha lenni. Richard Pryorral alkotott kétségkívül zseniális párosa (Dutyi dili, Vaklárma) is inkább utóbb szerzett felénk némi elismerést, s nem a maga idejében. Ne szépítsük, mindig csupán valami amerikai Pierre Richard-klónt láttunk benne: végzetesen rosszul.

Mindehhez képest a Sherlock másik (az egyik ugye Mycroft lenne) testvérének működését - a rendezővel a címszerepben - megörökítő mű meglehetős szakértelemről és példás hülyeségről árulkodó, a legkisebb részletekre is sokat bízó, gondosan kimunkált alkotás, igazi míves munka. Stílparódia persze, de nem csupán a viktoriánus korban játszódó marhaságoké - e tekintetben persze lenyűgöző jövőbelátási mutatványról van szó -, de gyakorlatilag minden mozis és szórakoztatóipari műfajé is, amellett, hogy nagyon finoman konkrét művek is kapnak benne a pofájukra rendesen. Ugyanakkor önmagában, amikor nem másokon, csupán magamagán akar röhögtetni, nos, akkor az igazi; azaz zenés-táncos vígjátékként is fenomenális. Wilder (kora nyilvánvaló Chaplinje) mindehhez remek társakat választ; az például eleve stílparódiának tekinthető, hogy (persze csodás) brit színészekkel veszi körül magát. Sherlock alakítója egy 10 évvel korábbi angol tévésorozatban adta a pipást, Watson pedig egy olyan filmben doktorált, ahol Christopher Lee volt Sherlock. Persze a legjobb arc megint Mesuth Özil apukája, Marty Feldman, akinek fotografikus hallása van, vagy éppenséggel a szerző (és Richard Lester) kedvence, Roy Kinnear, Moriarty sameszának szerepében. Egy cameo erejéig még Albert Finney is feltűnik...

Nos, ők ilyen szépen együtt oly fergeteges komédiázást csapnak, amit ma már elképzelni sem tudunk. Azt figyeljék nagyon, amikor Wilder megküzd Kinnearrel éjjel, a konflisok tetején!

Forgalmazza a Fantasy Film

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.