rés a présen: A Balaton Piknik a VOLT Produkció egyik legfiatalabb fesztiválja. Hogyan született?
Fülöp Zoltán: 2013-ban indult a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat, amely eredetileg a Balaton régióban létező izgalmas eseményeknek igyekezett partnerséget kínálni azzal, hogy a turisták figyelmét a Balaton legjobbjaira irányítsa, de voltak ennek az ernyőbrandnek olyan új, saját magunk által kitalált és elindított rendezvényei, mint a kompkoncertek, a Strand Fesztivál, a B my Lake és a Balaton Piknik 2018-tól.
rap: Milyennek indult és milyen lett mostanra a Piknik?
FZ: Egynapos eseményként indult azzal a céllal, hogy a helyszínválasztással is kötődjön a régióhoz, koncepcióját tekintve pedig egy lazulós, nappali piknikhangulatot vegyítsen az éjszakai partizás atmoszférájával, lágyabb elektronikus zenei stílusokkal. Az első két évben az egyedülálló balatoni panorámával bíró balatonboglári Gömbkilátó és környéke szolgált a Piknik kulisszájaként. A második kétnapossá bővült, és itt volt Róisín Murphy, a Morcheeba, Nicola Conte és még jó néhány nemzetközi sztár. A járvány ideje alatt egyszer tudtuk megnyitni a Piknik kapuit a balatonvilágosi Club Aligában, az egykori pártüdülő vadregényes helyszínén, akkor már egy kicsit átalakult zenei tematikával, a tech-house, a minimal, az electro-pop és a downtempo jegyében. Tavaly háromnapos volt, idén pedig harmadszor váltunk helyszínt, és szeptember 9-én és 10-én szezonzárásként birtokba vesszük és átalakítjuk Piknik hangulatúra a siófoki Plázs helyszínét.
rap: Mi a fő csapás iránya az idén?
FZ: A lágyabb elektronikus zenei műfajokon lesz a hangsúly, így a fellépők is ezeknek a zenei stílusoknak a topkategóriás nevei közül kerülnek ki. Olyan itthoni közönségkedvencek lépnek fel, mint a Gus Gus, a Polo & Pan, Acid Arab, vagy a Magyarországon első alkalommal fellépő Vintage Culture. De a fiatal ausztrál deep house DJ, Sonny Fodera is most debütál Magyarországon, ugyanúgy, mint a fiatal chicagói house-DJ, John Summit. A kísérőprogramokkal is próbáljuk a kötődést erősíteni ismét, idén a gasztroprogramokon balatoni kistermelők portékáit, ízeit kóstoltatjuk meg majd a piknikezőkkel.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!