esemény - 8ker+én - fotótúra

  • - kyt -
  • 2011. január 13.

Zene

"Büszke vagyok arra, hogy fiúkkal is merek focizni, szerintem bátor vagyok." "Nekem a szabadság mindig színes." "Mentsetek meg!" Az utóbbi mondat nem 12 éves roma lányok önvallomása, hanem egy fényképre festett szövegbuborékban olvasható egy tűzfalba vágott ablak fölött egy sarki közértben. "Fotótúrán" vagyunk a Magdolna-negyedben: a Műterem kávézó a Tavaszmező utcában, pékség a Karácsony Sándor utcában, bútorbolt, egyiptomi kifőzde és hasonló helyszínek. A Kesztyűgyári Közösségi Ház őszi "részvételi fotóprojektjében" 12-14 éves, nyolcadik kerületi fiatalok kaptak fényképezőgépet a kezükbe, a képeket megbeszélték, aztán a fotózás különféle tematikus irányokban haladt tovább: család, barátok, szabadság, félelem.
"Büszke vagyok arra, hogy fiúkkal is merek focizni, szerintem bátor vagyok." "Nekem a szabadság mindig színes." "Mentsetek meg!" Az utóbbi mondat nem 12 éves roma lányok önvallomása, hanem egy fényképre festett szövegbuborékban olvasható egy tûzfalba vágott ablak fölött egy sarki közértben. "Fotótúrán" vagyunk a Magdolna-negyedben: a Mûterem kávézó a Tavaszmezõ utcában, pékség a Karácsony Sándor utcában, bútorbolt, egyiptomi kifõzde és hasonló helyszínek.

A Kesztyûgyári Közösségi Ház õszi "részvételi fotóprojektjében" 12-14 éves, nyolcadik kerületi fiatalok kaptak fényképezõgépet a kezükbe, a képeket megbeszélték, aztán a fotózás különféle tematikus irányokban haladt tovább: család, barátok, szabadság, félelem. Végül válogatások készültek, kiegészítve a fiatal fotográfusok bemutatkozó önvallomásaival. A helyszíneken elvehetõ szórólapon térképvázlat ábrázolja a séta állomásait. Ennek alapján járhatjuk be a külsõ Józsefváros utcáit. Az út és a képek is egyre beljebb visznek nemcsak a negyedbe, hanem az itt élõk hétköznapjaiba is. A képek a fiatalokról beszélnek, a boltokat, vendéglátóhelyeket járva pedig ha nem is oldódunk bele a nyolcadik kerület hol komor, hol hangulatosabb életébe, a környezet részleteit jobban megfigyelve lehetünk egyre kevésbé idegen, fogyasztóként pedig kifejezetten aktív szemlélõdõk. Itt egy forró csokoládé, ott egy szelet burek, és ha valamelyik helyszín éppen zárva tart, hát megyünk tovább a következõ állomásra, ahol a környezet egésze talán még szórakoztatóbb, erõteljesebb benyomásokat kínál, mint átmeneti díszítõeleme, maga a kiállítás. Ráadásul a programtól függetlenül, a puszta bámészkodással is szerezhetünk új ismereteket: tudták például, hogy a Népszínház utcában orosz-mongol bisztró nyílt, a Bérkocsis utcában pedig vidám afrikai gíroszos üzemel?

A képek január 22-ig láthatók az üzletek nyitvatartási idejében; információ: 06/30/370-7751, www.8kermegen.hu

*****

Figyelmébe ajánljuk