rés a présen

„Ez a hangszer csodákra képes”

Vázsonyi János zenész, szaxofonos

  • rés a présen
  • 2019. január 13.

Zene

rés a présen: Zenésznek vagy szaxofonosnak kell téged szólítani?

Vázsonyi János: A szaxofonos definíció kicsit közelebb áll hozzám, pedig valamennyire zongorázom, gitározom, basszusgitározom, és sokféle zenét is szereztem már. Nehéz megtalálni egy zenésznek a „saját hangját”, a szaxofonon ez sikerült nekem, azt hiszem. Ez a hangszer csodákra képes, hallatszik rajta keresztül, hogy milyen ember vagy, kicsit olyan, mint az éneklés. Az egyszólamúsága egyfajta letisztultságot jelent nekem, és a figyelmemet is jobban koncentrálja, mint egy akkordhangszer, valamint a tisztaság is rajtam, és nem egy hangoló gépen múlik. Bonyolultnak néz ki, de a szisztémája egyszerűbb, mint a legtöbb fúvós hangszernek.

rap: Számos formációban és felállásban játszottál már. Melyik él még?

VJ: A legtöbb koncertem a Makámmal van mostanában, velük idén kezdtem zenélni, Krulik Zoli (a zenekarvezető) zenei világa nagyon közel áll hozzám. A marokkói alapokon nyugvó világzenét játszó Chalabannal most megyünk Chilébe turnézni, és a kilencvenes évek elején alakult DRUMS is jelen van évi két-három koncert erejéig az életemben. Alakulóban van egy új zenekar Jazzavu néven, ami a népzenét, a dzsesszt és az alternatív popzenét próbálja meg egyéni módon ötvözni. Játszom még DJ Bootsie triójában, ami néha kiegészül klasszikus zenészekkel is, érdekes és modern kamaraformációkat alkotva.

rap: Hol hallgathatunk meg legközelebb?

VJ: Szerdánként a Dérynében, csütörtökönként pedig a Béla nevű helyen lépek fel a Valami Swing együttessel, akik Django Reinhard stílusának lelkes követői, náluk a klarinétosukat helyettesítem, amíg Kínában turnézik. December 23-án a Makámmal játszunk a karácsonyi vásáron a Vörösmarty téren, 29-én DJ Bootsie zenekarával lépek fel a Trafóban, a szilvesztert pedig a Buddha-Barban ünneplem DJ Madával.

rap: Színházban is játszol. Hol?

VJ: A Simorág társulattal mesékhez zenélek, velük december 16-án játszom az Ördögmese című darabot az Inspirál Cirkuszközpontban. Szólóban zenélek A szív hídjai című előadásban, amely Udvaros Dorottya és László Zsolt főszereplésével jócskán túl van a századik előadáson a Belvárosi Színházban. A pandák gyönyörű utazása című új előadásban – Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán játsszák, Telihay Péter rendezte – felvételről zenélek, bár legutóbb élőben is hallható volt az apukám emlékére komponált darabom, és koncerteztem is az egyébként egy szaxofonosról szóló előadás után, és beszélünk további együttműködésről is. Ez december 19-én lesz legközelebb a Mozsár Műhelyben. Szeretem a színházi alkalmazott zenét, mert egész máshol vannak a hangsúlyok, mint egy koncertnél, szükség van egyfajta minimalizmusra, hogy a zene ne vonja el a figyelmet, ugyanakkor mégis határozza meg az előadás hangulatát.

rap: A Tilos az Á-ban láttunk először live act-elni DJ Palotai lemezeire a kilencvenes évek elején. Van-e ilyesmi most az életedben?

VJ: Most is szeretek live act-ezni, bár ez manapság nyilvánvalóan nem annyira forradalmi, mint annak idején. A legszívesebben templomokban játszom szólóban egy olyan műsort, amellyel az ókori görög zenétől a kortárs zenéig bemutatok az általam legérdekesebbnek tartott művek közül annyit, amennyi belefér szűk egy órába.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.