mi a kotta?

Félboldogság

  • mi a kotta
  • 2022. április 6.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2022/14. hétre

„SOLO

Süllyed a föld és az emberlárma. / Tágul az ég és tágul a lelkem. / Ráborulnak az egész világra: / hegyoromra léptem. // Napsugaras, néma tisztaságban / Megrogy térdem és hanyatlik testem. / Könnyes arcom lágy füvedbe rejtem: – / Anyám visszajöttem.

CHORUS

Ím a hegy magasra feltart diadallal, / Mutat a völgynek, körül a mezőknek: / „Visszajött, visszajött az eltévedt gyermek.” // Virágokkal habzó, zöldhullámú tenger / Suttogva tolongtak lent a bolyhos erdők: / „Visszajött, visszajött az eltévedt gyermek”.

SOLO

Vérzik a szívem, / Beteg a lelkem: / Emberek közt jártam. // Szerettem kínnal, / Kínszerelemmel / Hiában, hiában. // Lombotok borzad. / Ugye nem érttek / Testvérek, testvérek? // Nincsen oly távol / Csillag egymástól / Mint két emberlélek…”

Az imigyen induló, mérsékelten zseniális Balázs Béla-verset, a Cantatét is odamásolta I. hegedűversenyének utolsó kottalapjára Bartók Béla, amikor elküldte e „narkotikus álomban” írt művét Geyer Stefinek. A szerelmi vonzalmát nem viszonzó hegedűművésznőnek szólt ez a vallomás-koncert, amint azt az ajánlás is egyértelművé tette: „Stefinek még a boldog időkből. Pedig az is csak félboldogság volt.” Ez a titkot rejtő és csak posztumusz ismertté váló kompozíció, valamint a Zene is ott szerepel majd az Óbudai Danubia Zenekar Bartók-minisorozatának Angyal fantáziacímű hétvégi programján: Hámori Máté vezényletével és Eckhardt Gábor ismertető szavainak értelmező közegében (BMC, április 8. és 9., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.