mi a kotta?

Fényes Esz-dúr

  • mi a kotta
  • 2023. november 1.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/44. hétre

„Mind a négy hősnője: Tosca, Mimi, But­ter­fly, Manon, többé-kevésbé könnyelmű nő, sőt kokott. És ez Puccininál nyilvánvalóan nem esetleges. Ez legalábbis eltolódott nemi érzésre, vagy legalábbis megromlott szexuális etikai érzékre vall. Húsz-huszonöt éves fiatal embereknél hasonló érdeklődést és szimpátiát még nem kell szükségképpen így magyarázni, de Puccininál, aki a Manont jó férfikorában írta s a Butterfly befejezésekor az ötven körül járt, bátran az idegbeli terheltség számlájára írandó.”

Így írt Csáth Géza „a világ legnépszerűbb élő zeneszerzőjéről”, Giacomo Pucciniról 1908-ban a Nyugat hasábjain, s ha mai szemmel ezek a zenekritikák túl szabatosnak tűnnek is, azért megkerülhetetlenek. Hiszen azt is korán észrevette: „Pucciniból is ki lehet ábrándulni. Sőt ki kell ábrándulni, mert a kiábrándulások: a bölcsesség útjának mérföldjelző kövei. De azoknak a majdnem testi élvezeteknek, amelyeket Puccinitól kaptunk, emléke bennünk marad.”

Pénteken azonban még adjuk át magunkat a zenének, legalább Cserna Ildikó és Fekete Attila kedvéért, akik a MÁV Zenekar hangversenyszerű keresztmetszet-előadásán a Bo­hém­élet főszerepeit éneklik. Az orkesztert Kesselyák Gergely igazgatja (Zeneakadémia, november 3., hét óra). Másnap Verdi Requiemjét prezentálja a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara és Dubóczky Gergely karmester.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk