Közösségi hárfa barátokat keres a BFZ: új hangszerre gyűjtenek

  • narancs.hu
  • 2023. október 30.

Zene

A BFZ jelenlegi hárfája elérte nyugdíjas kort. 

A nemrég ismét a világ legjobb 10 zenekara közé választott

Budapesti Fesztiválzenekarnak új hárfára van szüksége, amihez a közösség hozzájárulását kéri.

"Ez a gyönyörű, ezerarcú hangszer fontos szerepet játszik a zenekar életében. Egyszerre klasszikus, játékos és az innovatív. Gyönyörködtet a klasszikus koncerteken, fontos szereplője az ingyenes közösségi programoknak, amelyeken fiatalok vagy éppen nyugdíjasok osztoznak a muzsika varázslatában, a kortárs koncerteken előadott, újító kompozíciókban pedig a humoros oldalát is megmutatja" – áll a zenekar közleményében.

A 40 éves Fesztiválzenekar a közönség segítségét kéri ahhoz, hogy összegyűljön 15 millió forint, amely fedezné egy új hangszer vásárlását, hogy "a zenekar a jövőben is a tőle megszokott színvonalat tudja biztosítani".

  • Hogy miért van szüksége a zenekarnak új hárfára?

Mert a BFZ jelenlegi hárfája lassan nyugdíjas korba kerül – akármilyen gyönyörűen szól is, kezd elfáradni.

  • Miért kérnek ilyen sok pénzt?

A hárfa rendkívül bonyolult mechanikájú hangszer, ezért kerül ennyibe.

Az adományozók választhatnak, a hárfa melyik arcát, és ezen keresztül a BFZ melyik koncerttípusát támogatnák legszívesebben!

Hárfa – a klasszikus

Mahler, Bruckner és Csajkovszkij szimfóniái, Debussy szimfonikus költeményei, Bartók vagy Stravinsky zenekari művei – a hárfa nélkül egészen más lenne a szimfonikus repertoár. Hallgassa meg Ön is az Adagiettót Mahler 5. szimfóniájából, és gyönyörködjön a hárfa földöntúli szépségű hangjában!

Hárfa – a játékos

A hárfa a BFZ Zenevár programjának egyik főszereplője: minden évadban gyerekek százai ismerkednek meg varázslatos dallamaival. A BFZ Támogatói Nagykövetére, Rényi Andreára sokadik alkalommal is mindig ugyanazt a hatást teszik a BFZ közösségi programjai: "Meglátom a gyerekek arcán felragyogó mosolyt, amikor a királykisasszonynak öltözött hárfaművész, Polónyi Ági megszólaltatja ezt a gyönyörű hangszert, és majdnem elsírom magam."

Hárfa – az újító

Boszorkányos futamok, felszabadult humor, meditatív melódiák – a kortárs zeneszerzők is szívesen komponálnak hárfára. "Mindig öröm, amikor friss, modern zenét hallgathatok élő előadásban. Napjaink zeneművei a jelenünkre reflektálnak, kreatívan szórakoztatnak, vagy éppen gondolkodtatnak el a minket körülvevő élet kérdéseiről, gyakran újraértelmezve a klasszikus korok muzsikáját. A hárfa mindig izgalmas színt visz ezekbe a művekbe" – mondja a BFZ Támogatói Nagykövete, Simon Anita.

A BFZ üzeni: Minden támogatás számít!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk