rés a présen

Hamarosan visszatérünk

Aurel Ionita, a Mahala Rai Banda vezetője

  • rés a présen
  • 2012. szeptember 30.

Zene

rés a présen: Mikor és hol alakult a zenekar? Aurel Ionita (képünkön jobbra): Clejaniból származom (Románia), és a Taraf de Haidouks családba tartozom - sokszor turnéztam velük. Első saját zenekarommal, a Rom Bengaléval (Roma Ördögök) 1998-ban kezdtem játszani.

Nagyon sikeres volt, cigányzene modern hangszerelésben, de három év elteltével belső feszültségek miatt feloszlott a csapat. Nagyon fiatalok voltunk, néhányan mindössze 17 évesek, és a hirtelen jött sikertől úgy éreztük, hogy mi vagyunk a világ urai - ezt nem is ecsetelném tovább. A Mahala Rai Bandát 2002-ben alapítottam, részben a Rom Bengale muzsikusaival, de máshonnan is hívtam zenészeket, leginkább olyan fúvósokat, akik az északkelet-romániai rezeshagyományokban jártasak. Tradicionális esküvőkön játszottunk, így ismerkedtem meg velük, és nagyon progresszív döntés volt, hogy a hagyományos rezesbanda-felállásba vonósokat és harmonikát vegyítünk. 2004-ben jelent meg az első albumunk, amelynek néhány dala igazán sláger lett. Fő törekvésem az volt, hogy a következő generációt és a következő évszázadot megismertessem a hagyományos zenékkel. Úgy éreztem, hogy a fiatalokat ez nem érdekli eléggé, most pedig szívesen hallgatják, és tulajdonképpen ezen keresztül ismerik a zenei hagyományokat is.

rap: Mi a megfejtése a zenekar nevének?

AI: Három szóból áll. A Mahala szó a romániai cigány nyelvben külvárosi gettót, azaz cigánytelepet jelent. A cigányokat évszázadokon át nem engedték beköltözni a városokba, sem a külvárosok azon részeibe, ahol románok laktak. Régen is a társadalom peremén voltunk kénytelenek élni, ahogy ma. Hozzászoktunk, hogy jobb, ha a többségi társadalom látótávolságán kívül vagyunk. A Rai románul megkülönböztetett státusú embert, nemest, illetve királyt jelent. A Banda szó pedig a bandára, a zenekarra használt kifejezés a román lovari nyelvben. Szóval valahogy úgy nevezzük magunkat, hogy egy király zenekar a gettóból.

rap: Neked mit jelent a világzene?

AI: Nem igazán tudom értelmezni ezt a kifejezést. Mindent világzenének nevezünk ma, ami egy kicsit is másképp hangzik, mint amit a fülünk megszokott. Nem is vagyok benne biztos, hogy a mi zenénket ide lehet sorolni. Mi progresszív, funkys, rockos cigányzenét játszunk.

rap: Mi a szereped a bandában?

AI: Kollektíva vagyunk, de én tartom össze a csapatot, én alapítottam a zenekart, és a legtöbb zenekari tag apja vagyok. Emellett hegedülök és énekelek is.

rap: Merre és mennyit koncerteztek?

AI: A zene az életünk, abból élünk, és semmi mást nem is csinálunk. Amikor nem turnézunk, akkor lakodalmakon játszunk Romániában. Az egész nyár lakodalmi szezon augusztus közepéig, és addig a szülőhazánkban van elfoglaltságunk.

rap: Mik az őszi terveid?

AI: November végéig koncertturnézunk Európában. Szeptember elsején Budapesten az A38 hajón állomásozunk. Utoljára Magyarországon 2010-ben voltunk a Szigeten.

rap: És a távolabbi elképzelések?

AI: Azok szigorúan titkosak. De abban biztos lehetsz, hogy hamarosan visszatérünk Budapestre.

Figyelmébe ajánljuk