Visszhang: lemez

iamyank: Una Notte

Zene

The last night in the piano workshop 

Kevesen tudják, hogy a világhírű lett zongorakészítő, David Klavins az utóbbi években Vácon élt és dolgozott. Műhelyét azonban, ahol a Nils Frahm által is előszeretettel használt Una Corda modellek készültek, nemrég felszámolta. A bezárás előtti egyik utolsó alkalmat ragadta meg iamyank 2020 szeptemberében, hogy egy éjszakát töltsön a bensőséges hangulatú helyen, és ezalatt felvegye új lemezét. A multiinstrumentalista zeneszerző-producer az elektronikától a metalig számos műfajban alkot, ezúttal viszont egy végletekig letisztult és sallangmentes anyag volt a célja. A négy dal mindegyike teljes improvizáció, ezeket ott helyben találta ki és rögzítette este 9-től hajnal 4-ig. Nagy gondolkodás egyiket sem előzte meg: akad olyan, ami már a legelső nekifutásra elnyerte végleges formáját, a többi pedig a másodikra vagy harmadikra.

A 30 perces hangfelvételhez videó is tartozik, amelyet a számos zenekar klipjét és koncertfotóit készítő Bátori Gábor, azaz Sinco Jim jegyez. Mindenképp érdemes egyszerre nézni és hallgatni, mivel a különleges atmoszféra és a profi beállítások láttán még inkább magával ragadja az embert a zene – a legjobban akkor, ha éjjel, egyedül indítjuk el. Az album nagy része halk és visszafogott, de ahogy halad előre az éjszaka, úgy lesz iam­yank játéka is egyre hangosabb és zaklatottabb. Az utolsó néhány perc már egészen elborult, amire az absztraktba forduló képi világ is ráerősít: egyebek közt az Una Corda működését is láthatjuk fekete-fehérben, közvetlen közelről.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.