kegytárgy - TIM BURTON: KARÁCSONYI LIDÉRCNYOMÁS

  • - greff -
  • 2009. december 17.

Zene

Rajongónak lenni nagyszerű, mert a csekélységek is boldogságot okoznak, de rajongónak lenni rémes, mert tökéletesen védtelenné válik az ember. Jól ismerheti ezt az állapotot, aki találkozott már a Tim Burton ötletéből-figuráiból készített Karácsonyi lidércnyomás című bábmusicallel (1993, rendezte Henry Selick): mi, vagyis Jack, a megfélemlítő szerepébe beleunt és a karácsony elsinkófálását kitervelő tökkirály odaadó hívei mindent akarunk, ami a kedvencünkhöz kapcsolódik - mely buzgalomnak köszönhetően immár tizenhat éve virágzik Camdentől a Terézvárosig a gótikus-punkos burtoni relikviaipar.
Rajongónak lenni nagyszerû, mert a csekélységek is boldogságot okoznak, de rajongónak lenni rémes, mert tökéletesen védtelenné válik az ember. Jól ismerheti ezt az állapotot, aki találkozott már a Tim Burton ötletébõl-figuráiból készített Karácsonyi lidércnyomás címû bábmusicallel (1993, rendezte Henry Selick): mi, vagyis Jack, a megfélemlítõ szerepébe beleunt és a karácsony elsinkófálását kitervelõ tökkirály odaadó hívei mindent akarunk, ami a kedvencünkhöz kapcsolódik - mely buzgalomnak köszönhetõen immár tizenhat éve virágzik Camdentõl a Terézvárosig a gótikus-punkos burtoni relikviaipar.

Legfrissebb zsákmányunk szemrevaló könyvtárgy, mely Burton eredeti versikéjét adja közre a szerzõ rajzaival. A tudás, hogy immár ez is, ahonnan az egész elindult, csupán karnyújtásnyira hever tõlünk, szívet melengetõ, azonban a titkokra, ismeretlen alakokra vagy motívumokra éhes hódolóknak csalódniuk kell: amit a kezünkben tartunk, a késõbbi nagy mûhöz készült rövidke vázlat csupán, melybõl például Sally alakja, s így az egész szerelmi és a szövedéklányt fogva tartó szörnyprofeszszor révén befûzött terrorszál is fájón hiányzik. Gazdag mese helyett olyan adományt kapunk, amilyen a Mikulásnak álcázott tökkirály csontujja: mutatósnak mutatós, de leginkább száraz és vékonyka.

Stern Gábor többnyire fantáziadúsan adja vissza az eredeti szöveg páros kínrímeit, de a fõhõs közismert nevének (Jack Skellington) megváltoztatásáért akkor is jár a virgács, ha ezt a Csontvázy Izsákot egyébiránt kifejezetten formásnak gondoljuk.

Fordította: Stern Gábor. Magvetõ, 2009, 40 oldal, 2990 Ft

** és fél

Figyelmébe ajánljuk