Lemez

Kode9: Nothing

  • Velkei Zoltán
  • 2015. december 26.

Zene

A Nothing a Hyperdub-alapító Kode9 első szólólemeze, és a hivatalos sajtóanyag alapján semmiről nem szól. Vagy, ha mindenáron tartalmat akarunk keresni benne, akkor korunk ürességét, az értékek hiányát fejezik ki a számok, olyan, meglehetősen beszédes címekkel, mint Zero Point Energy, Void, Zero Work stb. Az al­bumot jövőre különleges vizuális show-val fogja bemutatni a művész, amikor is virtuális idegenvezetésben lehet majd részünk a kitalált Nøtel nevű luxushotelben, ahol eltűntek az emberek és minden automatizált.

A lemezen található tizenhárom szám korai dubstep és grime ritmusképletekből merít ihletet, illetve kiegészítésként megjelennek juke/footwork elemek is. Az ezeken alkalmazott elektronikák meglehetősen vegyesek: épp úgy vannak köztük horrorfilmzenékből kiemelt hangminták, mint ismert J-pop témák, így a 45 perces futam bizarr módon futurisztikus: egyszerre kapja el az ázsiai popkultúra zavart furcsaságát és a tengerentúli hipergyors tánczenék elidegenítő, embertelen jellegét.

A szándék érthető: Kode9 tavaly vesztette el legjobb barátját és állandó szerzőtársát, SpaceApe-et (aki rákban halt meg), illetve a footwork koronázatlan királyát, DJ Rashadot (ő pedig túladagolásban). Az ő jelenlétük végig érezhető a Nothingon. Ebből is adódóan a gyűjtemény sokszor inkább szürreális légkört teremt, semmint koherens tánczenei egészet. Viszont pont ettől működik, és különlegessége az év egyik legjobb albumává teszi – ráadásul, amikor már azt hinnénk, hogy groteszkebb dolog nem történhet, Kode9 saját magát is feldolgozza a 9 Drones című zenében.

Hyperdub/Neon Music, 2015

Figyelmébe ajánljuk