könyv - Hadnagy Róbert-Molnár Gabriella: Agatha Christie Krimikalauz

  • Svébis Bence
  • 2011. augusztus 18.

Zene

Akárha egy kisebb vidéki könyvtár katalógusát tartanánk a kezünkben, pedig pusztán egyetlen írónő csak és kizárólag bűnügyi tárgyú műveit és azok feldolgozásait foglalja magában. Hatvanhat regény és százötvennégy novella, színpadi művek és persze a máig is szaporodó filmfeldolgozások - ezek képezik az immár másodjára, bővítve és aktualizálva megjelenő Krimikalauz velejét. A szerzőpáros komoly, informatív kötetet állított össze.
Akárha egy kisebb vidéki könyvtár katalógusát tartanánk a kezünkben, pedig pusztán egyetlen írónõ csak és kizárólag bûnügyi tárgyú mûveit és azok feldolgozásait foglalja magában. Hatvanhat regény és százötvennégy novella, színpadi mûvek és persze a máig is szaporodó filmfeldolgozások - ezek képezik az immár másodjára, bõvítve és aktualizálva megjelenõ Krimikalauz velejét.

A szerzõpáros komoly, informatív kötetet állított össze. Hat lényegre törõ fejezetben összesítik a Christie-univerzum majd' minden elemét, a legfontosabb (és legbõségesebb) a detektívtörténeteket felsorakoztató regiszter. Itt találjuk meg az adott mûhöz kapcsolódó összes adatot, egy rövid tartalmi leírást, illetve az egész kalauz legfigyelemreméltóbb részét: az egyes mûvekhez társított érdekességek gyûjteményét, melyben az életrajzi háttértõl kezdve keletkezés- és mûfajtörténeten át egészen az egyes alakozások közti kapcsolatokig mindent fellelhetünk. Itt tesznek említést a szerzõk arról is, ha az írónõ valamilyen angolszász dalt vagy versikét használt fel a történethez, melyek teljes szövegét és kottáját is tartalmazza a kötet egy késõbbi fejezete. A fontosabb szereplõk felsorolása és jellemzése után az adott mûbõl készült feldolgozások jegyzéke zárja a sort, melyekrõl részletesebben a filmadaptációkkal foglalkozó részben olvashatunk. Talán egyetlen fölösleges fejezet található csupán, az Arcképcsarnok, ahol a húsz leghíresebb Christie-karakter portréját találjuk, melyek a legnépszerûbb filmes megformálások másolatai csupán. Szöveges leírást azonban egyikrõl sem kapunk, pedig az lényegesen informatívabb lett volna, mint Joan Hickson Miss Marple-ként, vagy Hugh Fraser mint Hastings kapitány.

Az összkép azonban így is meggyõzõ, s még a rendmániás, precíz Poirot is elégedetten simítaná végig viaszkolt bajszát e könyv láttán.

Európa, 2011, 824 oldal, 5500 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk