könyv - PATRICK SÜSKIND: A GALAMB

  • - kg -
  • 2011. február 3.

Zene

Ahogy Süskind sietteti az idõ múlását, szinte semmiségnek tûnik, feledésre ítélt, apró incidensnek: 1942 nyarán a kis Jonathan elõször az anyját nem találja otthon (el kellett utaznia - így az apa), aztán az apa is "elutazik". Amit a történelemkönyvekben a Vichy-kormány egyik legsötétebb, s csak fél évszázad múltán beismert bûneként emlegetnek (nevezetesen, hogy 1942 júliusában a Vél' d'Hiv-i razzia során a francia rendõrség több mint 13 ezer zsidót tartóztatott le Párizsban), az Süskindnél néhány odavetett szó csupán. Mint látni fogjuk, nem annyira a szerzõnek sietõs, hanem túlélõ hõsének. Jonathan úgy siet felnõni, mint akit üldöznek. És másra sem vágyik, mint hogy hõn szeretett szobája biztosan álló falaival bástyázza körbe az életét.

1984-ig rohanunk elõre élete kiegyensúlyozott, embermentes eseménytelenségében. Aztán egy szép nap, sok-sok évvel azután, hogy elõször az anyját, majd az apját nem találta otthon, Jonathan magát sem találja. Pedig elõzõ este még úgy hagyta magát, önkéntes elszigeteltsége boldog tudatában. Süskind nemcsak annak találta meg a pofonegyszerû módját, hogyan lehet az egy helyben menekülés évtizedes elfojtásait érzékletesen papírra vetni (Jonathan az életbõl menti fel magát, a szerzõ az át nem élt évtizedek leírása alól), de a hirtelen elhatalmasodó õrület leírásában is hatékony. Bizonyára léteznek a galambnál jóval szerencsésebb szimbólumok is a kudarcos életek megszemélyesítésére, de Süskind madara így is elég ijesztõ jószág. Egy kényszeres biztonságban töltött élet kemény munkájával felhizlalt csõdtömeg, jutalma minden elhallgatónak és szembe nem nézõnek. Jonathan hiába sietett, hogy letudja az életet, a végén ugyanott találja magát, ahonnan a sprintjét indította: immár vénülõ fejjel az elveszett gyerekkorban.

Fordította: Révai Gábor. Partvonal, 2010, 116 oldal, 2490 Ft

*** és fél

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.