Könyv: Ponyvaremény (Vágvölgyi B. András: Tarantino mozija)

  • - sisso -
  • 2005. február 3.

Zene

A szerzõ (a Magyar Narancs egykori fõszerkesztõje, a továbbiakban VBA) ebben a kissé sûrû, verbunkos amerikanizmusokkal, pesti szlenges japánsággal megírt életrajzi regényattakjában Hollywood "legfüggetlenebb" és "legõrültebb" rendezõjérõl értekezik.

A szerző (a Magyar Narancs egykori főszerkesztője, a továbbiakban VBA) ebben a kissé sűrű, verbunkos amerikanizmusokkal, pesti szlenges japánsággal megírt életrajzi regényattakjában Hollywood "legfüggetlenebb" és "legőrültebb" rendezőjéről értekezik. Az "egyfelől tényirodalom, másfelől filmelméleti szakmunka" (nyilván egyik sem) a nevezett filmalkotót, B-movie-buzit, művérmániást és nem utolsósorban Walt Disney új Miki egerét úgy vizsgálja, hogy pszichoszexuális fejlődésétől kezdve a művészetére hatást gyakorló filmes irányzatokon (hongkongi akciófilmek, filmnoire, giallo, blaxploitation etc.), rendezőkön (Ed Wood, King-Hu, Sergio Leone etc.) és a mindig túlzott jelentőséggel bíró társadalmi környezet vizsgálatán át az egyes filmek történetéig, castingjáig és fogadtatásáig mindenről szó esik közben. Intim kapcsolatba kerülhetünk a Kutyaszorító című zseniális zsengével, a sikert hozó Pulp Fictionnel vagy a bizonyos szempontból érettnek mondható Jackie Brownnal. VBA grafodiaréja nem hallgat Quentin Tarantino (QT) haveri kapcsolatairól, filmjeiben is óhatatlanul megjelenő éretlen viszonyáról a nőkhöz (a politikai korrektség jegyében: a háziasszony- és kurvaábrázolástól a gyermekét egyedül nevelő autonóm anyába vetett hitig) és filmes lopásairól sem. A bennfentesnek és kívülállónak egyszerre tűnő szerző úgy járkál keresett fókuszálatlansággal, újhullámosan és tudálékosan ki-be QT életében és művében, mintha legalább a majsztró egyik irritáló kollégája lett volna annak idején a Los Angeles alsói videotékában.

A könyv komplett fércműlexikont is tartalmaz, megjegyezhetetlen nevű japán rendezőkkel, színészekkel és nyomasztó évszámokkal, ami jelentősen csökkentheti ugyan az olvasáshoz való kedvet, de bizonyíték arra, hogy jelenleg Magyarországon alighanem VBA az utolsó prolihisztor.

Hogy a könyv zseniális-e, vagy átlagmű csupán, azt nem én fogom eldönteni. Tarantino filmjeit mindenesetre kívülről-belülről megismerhetjük belőle. Különben is: '73-ban VI. Pál is meglepődhetett, hogy Rómában Bruce Lee az isten, és everybody was kungfu fighting. Ez persze sehogy sincs összefüggésben a mű megítélésével, csak arra vonatkozik, hogy érhetnek még minket meglepetések a plasztik Homéroszok, emberbolygók és a bennünk élő Béna korában.

- sisso -

Jonathan Miller Kft., 264 oldal, 2580 Ft

Figyelmébe ajánljuk