rés a présen

Közéleti halandók

Kardos Horváth János zenész

  • rés a présen
  • 2012. augusztus 12.

Zene

rés a présen: A Kaukázus hirtelen felívelése után hirtelen húzódtál vissza a popzenei színtérről. Miért? Kardos Horváth János: Öt év siker után úgy éreztük, hogy - bár közhely - a csúcson kell abbahagyni. Szinte 14-15 éves korom óta gitározom, ez a "gyermekbetegség" engem is elkapott, a popszakmát már csak a Kaukázus tatabányai indulásakor kezdtem tanulgatni. A főiskolán klubjelleggel egy Csá-show című zenés beszélgetős műsort szerveztem, vezettem, az is jó tanuló időszaknak bizonyult.

rap: Különböző akusztikus formációkban mégis tovább élt a Kardos-féle közéletiség. Mi a lényege?

KHJ: Mindannyian közéleti halandók vagyunk, legyen szó kis vagy nagy közéletről. A popzene - ha tényleg jó - kézenfogva jár a közélettel. Sziámi, Lovasi, Bérczesi, korábban Cseh Tamás, Hobo, Bródy, Zorán - hogy csak néhány klasszikust említsek. Leginkább közlésvágy és együttműködési vágy, a kísérletezés végső soron a zeneszerzés és szövegírás evidens velejárója.

rap: Miből indult a Földlakók projekt, és miről szól?

KHJ: A Kaukázus-időszak után úgy gondoltam, hogy - s ebbe a gyerekeim szerencsésen "besegítettek" - a műfajon belül egy más közönséget keresek meg. AFöldlakók című CD-nek nagy sikere lett (óvodásoktól kezdve diákklubokon át, egészen a szülőkig). Ezek a visszajelzések adták az ötletet a folytatásra-továbblépésre, vagyis a projekt beindítására, egy uniós pályázat megvalósítására.

rap: Hol lehet látni téged mostanában, mik a terveid?

KHJ: Hál' istennek nincs sok időm unatkozni, a VOLT után most jön az EFOTT, majd a Sziget (Magyar Dal Napja - Presser Pici bácsi kedves meghívására), és ősszel folytatódik a tavasszal indult Földlakók-turné. A K2 (azóta már Kákettők) sikeresen debütált a Millenárison, jelen vagyunk a neten, a Petőfin, és dolgozunk az első nagy Kákettők-anyagon. Sokaknak ismerős a KafKaz név is, ez egy akusztikus felállást jelent, jó kapcsolatban vagyok egy lengyel-magyar multicéggel, ez generálja a fellépéseket, és elképzelhető, hogy meglepetésként egy kortárs megoldással hozzáférhetők lesznek az új KafKaz-dalaim.

rap: Mi az, ami a legjobban foglalkoztat most, illetve hoszszabb távon hogy képzeled el az alkotói életedet?

KHJ: Többen emlékezhetnek a Tartós béke jópofa klipjére, jó néhány dalomban is jelentkeznek az ökológiai témák (Mentes víz, Pingvin). A zene mellett erősen meghatározó számomra ez a kérdéskör: úgymint klímaváltozás, energetika, életmód. A zeném és gondolkodásom kapcsán szorosabb együttműködést szeretnék kiépíteni a hazai színházi élettel: egyik kezdő lépésként nagy örömmel tölt el, hogy a Vígszínház megtisztelt kérésével, hogy az egyik sikeres darabjukat (A lovakat lelövik, ugye?)Teszkó című nótámmal indítják. Addig szeretnék a pályán maradni, amíg úgy érzem, van üzenetem az erre "hallékonyaknak", amelyet a már említett közélet szerencsére még sokáig táplálhat.

rap: Milyennek tartod a jelenlegi rockzenei szcénát, és hol a te helyed benne?

KHJ: A rockzenei szcéna, mint maga az egész rockuniverzum, egyre tágul. Megyek az utcán, és valamiféle lovas-betyáros rockoperaplakátot látok - már ilyen is van... A szöveg sokszor automatikusan jön, szerintem ez így természetes, rendelésre nehezen születhet jó mondanivaló.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?