Tartalom

(2012-07-12)

Egotrip

Takács Ferenc: Kapirgáló

Egotrip

Virág a trágyadombon, avagy ki (nem) olvasta az Ulyssest - I. rész

A dublini James Joyce Centre-ben június 16-án maga az Ír Köztársaság elnöke, Michael D. Higgins nyitotta meg az idei Bloomsday ünnepi eseményeinek a sorát. A Bloomsday ("Bloomnapja") egy irodalmi mű, James Joyce 1922-ben, azaz éppen kilencven éve megjelent Ulyssesének az emléknapja, s emléknapnak is szokatlan módon emléknap, mivel ekkor egy fiktív, azaz sosemvolt napnak az évfordulóját ünneplik, az Ulysses cselekményének dátumát, 1904. június 16-át: ezen a napon játszódik le a soha le nem játszódott történet, benne a sosemvolt szereplőkkel, Leopold Bloommal (őróla nevezték el az ünnepet), Molly Bloommal, Stephen Dedalusszal és a többiekkel.

Várhegyi Éva: Ekotrip

Egotrip

Sötétben, fütyörészve

Orbán Viktoron és hívein kívül mindenki rájött már, hogy két éve folytatott gazdaságpolitikája tévútra vitte az országot. Időnként mintha ők maguk is észlelnék a sűrűsödő homályt: egy pillanatra megtorpannak, mintha irányváltásra készülnének. De aztán összekapják magukat, s önmagukat bátorítva, fütyörészve mennek tovább a szakadékhoz vezető ösvényen.

Olvasói levelek

Olvasói levél

Olvasói levelek

Kisdoktor a nagyvilágban

Magyar Narancs, 2012. július 5.

Tisztelt Keresztury Tibor, Tisztelt Narancs! A jyväskyläi élményeket olvasva nem tudom megállni, hogy életemben először olvasói levelet küldjek. Teljes mértékben tiszteletben tartom, hogy egy élménybeszámolóban elfogadott némi tárgyi tévedés, lévén, nem magának a megvédett kisdoktorinak a kivonatát közölte az újság.

Olvasói levelek

Olvasói levelek

Rejtélyes versek 2011

Magyar Narancs, 2012. július 5.

Írásában Lengyel Imre Zsolt kitüntető figyelmet szentelt az egyik versemnek, egy köszöntőnek. Inzultussal határos enerváltságot vélt felfedezni benne. Erős szavak. Felrótta még, hogy versem egy másik vers (Weöres Kormos-köszöntője) rekapitulációja. Valóban Weöres köszöntőjére építettem föl a magam köszöntőjét, de mi a probléma ezzel?

Olvasói levél

Olvasói levelek

Csáki Judit: Édes szakmám!

Magyar Narancs, 2012. június 21.

Kedves Judit! Nemrég nyílt levelet írtál a színházi szakmának, a te szakmádnak, ami kicsit az enyém is. Tetted mindezt féltésből és szeretetből. Szüksége volt már erre a pofonra, nem kérdés. Csak egy dolgot nem értek az egésszel kapcsolatban, hogy miért levélben mondtad el a véleményedet.

A szerk.
Publicisztika
Belpol

Új kórházi struktúra

Belpol

Egyenlők és egyenlőbbek

A megváltozott kórházi beutalási rend az ígéretek ellenére nem jelent elmozdulást a minőségi ellátás és az egyenlő hozzáférés irányába. Sőt, a finanszírozás átalakítása nélkül megint csak a kivételezettek fognak jól járni.

Elnémul-e a Neo FM?

Belpol

A 70-30 világ alkonya

Júniusban - egy nappal azután, hogy az FM1 Zrt. csődvédelmi eljárást kezdeményezett maga ellen - a Médiatanács semmisnek nyilvánította élő szerződését a Neo FM-et üzemeltető céggel. Múlt héten már arról szóltak a hírek, hogy mégis lesz pénz a Neo FM-re, feltéve, hogy a médiafelügyelet hajlandó továbbra is érvényesnek tekinteni a kontraktust. A rádió jövője a Médiatanács jóindulatán múlik.

Interjú

Belpol

"A beletörődés a legrosszabb"

Alexa Noémi közgazdász, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója a korrupcióról

2010-ben II. Erzsébet a Brit Birodalmi Érdemrend tiszteletbeli tagjává avatta, elismerve ezzel a brit-magyar kereskedelmi kapcsolatok terén folytatott korrupcióellenes tevékenységét. A Transparency International magyar kirendeltségének ügyvezetőjével a korrupció természetéről beszélgettünk.

Kettévágná a BKV-t a főváros

Belpol

Varázsmenet

Leválasztaná a BKV-ról a buszos ágazatot Budapest fideszes vezetése. Csakhogy a "nagy" Fidesz megint packázik a főpolgármesterrel, és a dugódíj leszavazásával nem engedi forráshoz jutni a megint a csőddel szemező közlekedési vállalatot.

Külpol

Elnökbuktatás Paraguayban

Külpol

Szójapuccs

A paraguayi törvényhozás rövid úton menesztette Fernando Armindo Lugo Méndez köztársasági elnököt, meglepően mérsékelt tiltakozást váltva ki az országban, és kevésbé meglepően határozottat a kontinens baloldali vezetésű kormányai körében.

Zene

rés a présen

Zene

Közéleti halandók

Kardos Horváth János zenész

rés a présen: A Kaukázus hirtelen felívelése után hirtelen húzódtál vissza a popzenei színtérről. Miért? Kardos Horváth János: Öt év siker után úgy éreztük, hogy - bár közhely - a csúcson kell abbahagyni. Szinte 14-15 éves korom óta gitározom, ez a "gyermekbetegség" engem is elkapott, a popszakmát már csak a Kaukázus tatabányai indulásakor kezdtem tanulgatni. A főiskolán klubjelleggel egy Csá-show című zenés beszélgetős műsort szerveztem, vezettem, az is jó tanuló időszaknak bizonyult.

mi a kotta?

Zene

Ne hadarj!

Már a múlt héten is feltűnhetett figyelmes olvasóinknak, hogy a budapesti koncertélet szabad levegőre való kitelepülése szembeötlő módon együtt jár az úgynevezett bécsi klasszika nagymestereinek fokozódó dominanciájával, sőt már-már hegemóniájával.

Lemez

Zene

World music: ebben

a dög melegben nincs erőnk fölösleges dolgokkal bíbelődni. Előre szólunk: a továbbiakban csak megkerülhetetlen lemezekkel foglalkozunk - ezeket viszont meg kell venni. (De legalábbis letölteni.)

Interjú

Zene

"Ósdi megszólalás"

Dave Chandler - Saint Vitus

Az újkori doom metal alapító atyjának számító Saint Vitus tizenhét év után új lemezzel jelentkezett. A Magyarországon pár hete először fellépő zenekar vezetőjével, az agykárosító gitárszólók mesterével, Dave Chandlerrel a koncert előtt beszéltünk.

Könyv

Interjú

Könyv

"Hosszú távon nem lehet elviselni"

Győrffy Ákos költő, zenész

Ír verset, prózát, hangszőnyeget, főállásban hajléktalanszállón dolgozik. Új esszékötetéről, a Bajdázó együttesről és az egyre kilátástalanabb hajléktalankérdésről beszélgettünk.

Film

tévésmaci

Film

Hova lett a medve?

Azzal éppen ki van segítve, ha azt mondjuk, hogy a magyar filmforgalmazás mostohán kezelte. Ja, mi is ki vagyunk, de így volt; bár nem tudom, hogy a Marty, amiért 1956-ban a legjobb színész Oscar-díját kapta, anno eljutott-e a pesti mozikba (valamikor épp befuthatott, hisz állítólag 59-ben a Szovjetunióban is bemutatták), de egy kisebb összeggel azért fogadnék ellene.

Interjú

Film

A férfiaknak könnyebb

Jeanne Dandoy színésznő

Belgák és belgák, flamandok és vallonok, marhatenyésztők és maffiózók feszülnek egymásnak a tavalyi év egyik legsikeresebb, Oscar-díjra is jelölt európai filmjében, a belga Bikanyakban. A hazai premierre a film női főszereplője kísérte el a filmet. Beszéltünk vele.

Színház

Színház

Színház

Itt Serban beszél

Kolozsvári Hedda Gabler

Tesmanék nappalijában ülünk - előbb érkeztünk oda, mint maguk a házigazdák, a nászútról hazatért Jörgen és Hedda. Ibsen drámájának utasításait híven követi Carmencita Brojboiu tere - mi épp úgy leselkedői, voyeurei vagyunk életüknek, ahogy ők kukucskálnak, néznek némán és észrevétlenül. Sok a virág, túl sok - és ez a túl sok, ez lesz az alapja Serban rendezői nyelvének.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Meditatív festmények

Kondor Attila: Az emlékezés művészete

Némi megszorítással állítható, hogy a magyar képzőművészeti szcéna fiatal és középgenerációs művészei az 1990-es évek közepén/végén három, ha nem is markánsan, de azért eltérő fő áramlatba vagy stílusba tagolódtak: a posztkonceptualizmusba, a fogyasztói társadalom mediatizált képein vagy saját fotókon alapuló figurális festészetbe és az intermediális művészetbe.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

Fine tarte aux abricots

Aki nyáron sütőfóbiás, ne is olvasson tovább. Ez a csodálatos nyári pite ugyanis felforrósított konyha nélkül sajnos nem úszható meg. A sütemény igen egyszerű, azonban mégiscsak sütemény, a tésztát pihentetni szükséges, majd megsütni. A végeredmény azonban minden egyes percért és hőfokért kárpótolja az embert.

kertész lesek

Gasztro

Rózsakert/Hévíz

A varázstaváról messzi földön híres kisvárost a tudósítások szerint megszállták az oroszok és a németek, ám úgy tűnik, e fejlemény a vendéglátóipart cseppet sem befolyásolta. Hévízen borscsot éppúgy nem kapni, mint bratwurstot, ami persze nem tragikus, mi sem gulyásozni járunk külföldre.

Riport

Románia: Gyerekek az utcán

Riport

Emberségimport

Temesvári utcagyerekekkel foglalkozik egy elsősorban franciák működtette egyesület. De miért kell külföldre menni jótékonykodni?

Tudomány

Interjú

Tudomány

Amikor eljön a "wow"-pillanat

Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga

Hollandia legnagyobb dizájntanácsadó cégének lengyel származású munkatársával a dizájn világnapján tartott előadását követően beszélgettünk. Megtudtuk tőle, hogy mi a kreativitás titka, és hogy a nők valójában nem is szeretik a rózsaszínt.

Meglelték a Higgs-bozont?

Tudomány

Valami mocorog a sötétben

Az elméleti fizika fejleményei ritkán nyűgözik le a laikus közönséget, egy egzotikus részecske utáni hajszából azonban igazi médiaattrakció lett.

Sport

Interjú

Sport

"Bármi megtörténhet"

Hosszú Katinka úszó

Világ- és Európa-bajnok 200 és 400 vegyesen, 200 pillangón Európa-csúcs-tartó. Az athéni és pekingi olimpiára még Baján készült Pass Ferenc irányításával, de 2008 szeptemberétől a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) hallgatójaként az Egyesült Államokban folytatta a karrierjét, ahol idén diplomát szerzett pszichológiából. Az olimpián három egyéni számban és a 4x200-as női gyorsváltó tagjaként áll rajthoz.