rés a présen

„Lelki kenyér”

  • rés a présen
  • 2021. december 8.

Zene

Keller András zenekarvezető, Concerto Budapest

rés a présen: Hogy foglalná össze a Concerto Budapest koncertjeinek a célját?

Keller András: A Concerto Budapest feladata a klasszikus zene magasrendű megszólaltatása úgy, hogy a művészet által értékeket teremtsen a társadalom számára. A jelenkor értékválságában még fontosabbnak tartom a klasszikus zene szerepét abban, hogy emberi maradhasson a világ. A zene univerzális nyelv, amely egyaránt hat az érzelmekre és az értelemre, és képes jobbá tenni a világot. Az együttes a nagyobb rendezvényein szeretné ráirányítani a figyelmet egy-egy témára. Ilyen a Mozart-nap, A hallgatás napja című kortárs zenei fesztivál, a Magyar Kincsek Ünnepe, a többnapos Hallgassunk Brahmsot! vagy az idén a Viva La Viola!-val elindult sorozat, mely egy-egy hangszert állít a középpontba. Célom a Concerto Budapesttel emellett az, hogy napról napra még jobb zenekar és még jobb zenészek legyünk.

rap: Mit vett el ebből a járványhelyzet?

KA: A járvány az egész világot felborította. De a világ tovább szeretne élni, elindultak a közvetítések, szüksége volt az embereknek a zenére. A Concertónak egy év alatt milliós nézettsége volt. Viszont a közösségi élmény, a lényeg elveszett. Ráadásul sokan, akik ingyenesen juthattak a kultúrához, most kevésbé szánnak rá pénzt, ami nagy baj, mert csak akkor maradhat fenn a kultúra, ha az emberek áldoznak rá. Ez a lelki kenyér.

rap: Milyen események várhatók még az évben? Lesz-e karácsonyi koncert?

KA: December 11-én lesz a Müpában a rég­óta várt koncertünk Eötvös Péterrel, ahol az új, Alhambra című hegedűversenyének lesz a magyarországi bemutatója Baráti Kristóffal, valamint a 2020-ban íródott Siren’s Song mellett két Debussy-mű, az Egy faun délutánja és az Ibéria lesz műsoron. Másnap, december 12-én két nagyszabású klasszikus remekművet, Beethoven Szeptettjét és Schubert Oktettjét adjuk elő a Zeneakadémián, a Keller Quartet, Klenyán Csaba, Mohai Bálint, Tóth Bálint és Buza Vilmos közreműködésével. Karácsonyi koncertünk december 20-án lesz a Zeneakadémián. Eredetileg Beethoven IX. szimfóniáját terveztük az ünnepi koncertre, de a járvány jelenlegi alakulása miatt erről le kellett mondanunk. Egy szimfonikus zenekar munkája fokozottan veszélyeztetett, egy légtérben több mint nyolcvan ember, hosszú időn keresztül, ráadásul a fúvósok nem tudnak maszkban játszani. Ehhez még egy nagy létszámú kórus jönne, amit úgy ítéltem meg, hogy most túl veszélyes lenne. Megkérdeztük a közönséget arról, hogy mit szeretne helyette hallani: végül Beethoven csodálatos VII. szimfóniája mellett döntöttek. A koncert szólistája Berecz Mihály lesz Beethoven G-dúr zongoraversenyével.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk