Lemez - Osztódással - Magma Rise: Lazy Stream Of Steel; Stereochrist: III

  • Vincze Ádám
  • 2010. június 24.

Zene

Létezett egy túlzás nélkül is legendásnak mondható zenekar Magyarországon, amit Moodnak hívtak. Ez a csapat kezdett el itthon, a kilencvenes évek közepén olyan zenét játszani, amelynek akkoriban indult a ma már szépen kiteljesedett reneszánsza a tengerentúlon: a jobb híján stoner-doom-sludge gyűjtőnévvel illetett műfaj nagyrészt a Black Sabbath hetvenes évekbeli munkásságából táplálkozott, megfűszerezve némi pszichedéliával és a Thin Lizzytől, illetve a nyolcvanas évek elejének klasszikus metálzenekaraitól ellesett, harmóniákra épülő ikergitáros témáival. Vincze Ádám

Létezett egy túlzás nélkül is legendásnak mondható zenekar Magyarországon, amit Moodnak hívtak. Ez a csapat kezdett el itthon, a kilencvenes évek közepén olyan zenét játszani, amelynek akkoriban indult a ma már szépen kiteljesedett reneszánsza a tengerentúlon: a jobb híján stoner-doom-sludge gyűjtőnévvel illetett műfaj nagyrészt a Black Sabbath hetvenes évekbeli munkásságából táplálkozott, megfűszerezve némi pszichedéliával és a Thin Lizzytől, illetve a nyolcvanas évek elejének klasszikus metálzenekaraitól ellesett, harmóniákra épülő ikergitáros témáival. Az irányvonalat tökéletesen képviselő Mood négy lemez után kétfelé vált: a ritmusszekció és Hegyi Kolos gitáros Felföldi Péter énekessel kiegészülve megalakította a Stereochristot (képünkön), míg az egykori Mood-énekes, Holdampf Gábor a másik gitáros Füleki Sándorral összehozta a Wall Of Sleepet, ahonnan pár lemez után szintén távozott; új zenekarában, a Magma Rise-ban épp a Stereochristban is pengető Hegyi az egyik társa a Neck Sprain zenészei mellett (a Wall Of Sleep pedig új énekessel készíti mostanában a következő anyagát.)

A Magma Rise-nak tehát ez az első produktuma, és az énekes zenei orientációjának köszönhetően inkább a Wall Of Sleepben is megszokott ortodoxabb, kimértebb doom az irányvonal a Stereochrist (itt természetesen szigorúan idézőjelbe tett) lazább és rockosabb zenéje helyett. Az, hogy a dalok mégsem mennek el a súlyos borultságig, érezhetően a főleg metálon nevelkedett két gitárosnak köszönhető, akik a jórészt a klasszikus St. Vitus-lemezeken szocializálódott, itt basszusgitáron is játszó Holdampf által írt témákat is képesek kissé modernizált technikával, agresszívebben pengetve eljátszani. A Magma Rise első lemeze ennek ellenére nem lett túlzottan fogyasztóbarát, hisz' jórészt lassú tempók dominálnak, de mindenképpen hangulatos és értékes anyag ez, jól eltalált dalokkal. A vonszolós témák után mégis jólesik a lemez végére rakott tempósabb Mood-sláger, a Glow Burn Scream újrafelvett verziója, amelyben a New Orleans-i Floodgate énekese, Kyle Thomas vendégszerepel, természetesen kiválóan.

A Stereochrist egy fokkal könnyebb falat, főleg a visszatért Felföldi Péter énekesnek köszönhetően, aki az egyik legnagyobb talentum a hazai rockénekesek között: a klasszikus, szögelős gitározásra épülő dalokra is képes maradandó dallamokat biggyeszteni. Kicsit mintha egy rikoltozást elhagyó, mélyebb hangú Chris Cornellt hallanánk, akinek dallamérzéke a szintén nem túl barátságos, de tempóilag a Magma Rise-nál azért jóval változatosabb alapok mindegyikén kiválóan érvényesül. Amit az A Shipload Of Tricks In Forfeitben művel, arra az ember már az első alkalommal felkapja a fejét, de néhány hallgatás után a többi dal is kimondottan barátságosan köszön vissza, a hangzás pedig - akárcsak a Magma Rise-nál - pontosan illik a zenéhez: kellően organikus, és szerencsére egyik lemeznél sem volt koncepció, hogy minél hangosabbra és torzra mastereljék. Egy kiváló bemutatkozó anyag és egy beérett harmadik lemez: a hazai doomszcéna csak jól járt azzal, hogy ezek a zenekarok osztódással szaporodnak.

Nail, 2010; Nail/Psychedoomelic, 2010

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.