mi a kotta?

Maga a király

  • mi a kotta
  • 2021. október 6.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/40. hétre

„…egy kitüntetésekkel teletűzdelt, hosszú fekete reverendát viselő, magas pap alakját láttuk leereszkedni a várból a Dunához vezető széles fehér úton, amelyet a királyi menet számára üresen tartottak. Amint fedetlen fővel közeledett, hófehér haja lobogott a szélben, vonásait pedig mintha bronzból öntötték volna ki. Kalapja a kezében volt. Feltűnésekor morajlani kezdett a tömeg, s amint közelebb jött, egyre többen felismerték, a moraj egyre hangosabbá vált. Liszt neve, mint a villám, sorról sorra, szájról szájra röppent. Hamarosan százezer férfi és nő részesítette tomboló üdvrivalgásban, és ez a hangorkán mindenkit megvadított. A folyó túlpartján várakozó tömeg természetesen azt gondolta, hogy maga a király közeleg, akit a megbékélt nép spontán felkiáltásai köszöntöttek. Nem a király, de király volt az, akire a hálás nemzet rokonszenve irányult, büszkeséggel telve, hogy ilyen fiú adatott neki…”

A rokonszenves 19. századi kékharisnya, Wohl Janka leírása szerint így részesült spontán ünneplésben Ferenc József 1867-es megkoronázásának napján Liszt Ferenc, aki persze azóta is nagy király számunkra. Az ováció is váltig kijár neki, s ezt most az első Liszt Ünnep is újfent tudatosíthatja a koncertjáró közönséggel. A pénteken induló fesztivál programján olyan események ígérkeznek, mint Thomas Hampson, Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie közös fellépése, ahol több zenekari kíséretes Liszt-dal, de éppígy a Prométheusz szimfonikus költemény is elhangzik majd (Nemzeti Hangversenyterem, október 12., fél nyolc). Lesz itt még Lisztet és Dantét egymás mellé rendelő zongoraest Kiss Péter játékával (Solti terem, október 10., fél nyolc), több orgonakoncert és egy sereg más érdekesség. Túl még aktuális ajánlónk időkeretén is, szóval minderre okvetlenül visszatérünk majd.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.