Vajda Gergely

Zene hetilapra

Miért nincs zenei Nobel-díj?

Egotrip

Van. Vagyis, hát… A „zenei Nobel-díjnak” is nevezett Polar Music Prize-t Stig „Stikkan” Anderson dalszerző, az ABBA együttes egykori producere alapította 1989-ben. 

A svéd kémikus és feltaláló 1895-ös keltezésű végrendelete alapján létrehozott Nobelprisettől mintegy száz évvel lemaradva (az első díjakat az alapító halála után öt évvel, 1901-ben osztották ki) a Svéd Királyi Zeneakadémia 1997-ben elhunyt tagja a Nobeléhez hasonló nagy presztízsű trófeát szeretett volna létrehozni.

A Polar-díjat minden év június 9-én Károly Gusztáv svéd király adja át, mégpedig mindig kettő kitüntetettnek, egy klasszikus és egy popzenésznek. Anderson szándéka szerint a díjat együttesek és intézmények is elnyerhetik, amennyiben eredményeikkel hozzájárulnak a zene és/vagy a zenei élet fejlődéséhez. Álljon itt néhány érdekes páros az elmúlt évekből. Elsőként (1992) a három balti államot – Észtország, Lettország és Litvánia – közösen, valamint Sir Paul McCartney-t díjazták. Msztyiszlav Rosztropovics (1927–2007), a Szlava becenéven is ismert csellista-karmester Elton Johnnal, Ravi Shankar (1920–2012) pedig az R&B atyjával, Ray Charlesszal (1930–2004) állt párba 1995-ben, illetve 1996-ban. Amennyiben Shankar klasszikus zenésznek számít (ez a mi nyugati, joggal részrehajlónak minősíthető perspektívánkból legalábbis kérdéses), úgy az sem lehet meglepő, hogy 2003-ban Keith Jarrett jazz-zongorista nyert mind a két kategóriában. Gyönyörű párosításnak tartom a 2004-est, amikor a nagy magyar avantgárd szerző, Ligeti György és minden idők egyik leghíresebb bluesgitárosa, B. B. King (1925–2015) kapták a Polart. Aztán ők következtek: Renée Fleming és a Pink Floyd (2008), Ennio Morricone és Björk (2010), Yo-Yo Ma és Paul Simon (2012), Wayne Shorter (most már biztos, hogy a jazz is klasszikus műfaj) és Sting (2017) után az afgán nemzeti zenei intézet (amely 2021 augusztusában, a talibán hatalomátvételtől való félelem miatt bezárta kapuit), valamint annak alapítója, Ahmad Naser Sarmast etnomuzikológus és a Metallica (2018). A legutóbbi (2020), a Covid-helyzet miatt egy évvel elhalasztott átadáson Anna Netrebko opera-énekesnő és Diane Warren popénekes-dalszerző álltak egymás mellett, igaz, akkor is csak virtuálisan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk