Mága Zoltán a taó eltörlésének egyik nagy nyertese, 350 milliót kap a kormánytól koncertsorozatára

  • narancs.hu
  • 2019. október 2.

Zene

Akkora támogatást, amekkorát Mága kap, csak jelentős kulturális intézmények tudhatnak magukénak. De abban a döntési körben, amelyben a kormány hőn szeretett hegedűművészének megítéltek a 350 milliós támogatást, összesen 660 millió forintot osztottak szét.

Úgy tűnik, Mága Zoltán lett a kormány új, a taó eltörlése utáni kultúrtámogatási rendszer egyik első nagy kedvezményezettje – írja a 24.hu.

Miután az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszüntette az előadó-művészeti társaságiadó-támogatást, azaz a kultúr-taót, a kulturális projektek sorsa január 1-e óta bizonytalan, és szinte kizárólag a minisztérium költségvetésből kiutalt támogatásain múlik.

A lap adatigénylésére válaszul az Emmi azt közölte, hogy a támogatások megítélése „...valós teljesítmények és értékek mentén, a költségvetési előirányzat terhére valósul majd meg, garantálva a magyar előadó-művészeti élet minőségi, kontrollálható és hosszú távú fenntarthatóságát. Az új rendszertől elvárt cél az átláthatóság, ellenőrizhetőség és esélyegyenlőség javítása, valamint a kulturális közfeladatok hatékonyabb ellátása.”

Az Emmi adatközléséből az derült ki, hogy akkora támogatást, amekkorát Mága Talentum Művészeti Nonprofit Kft.-je kapott, csak jelentős kulturális intézmények tudhatnak magukénak, mint például az Operettszínház és az Operaház a maga 800-800, a MüPa, a Pesti Magyar Színház és a Magyar Cirkusz 533, a Madách Színház 363 vagy a Vígszínház 280 millió forintjával.

Abban a döntési körben egyébként, amelyben Mágának megítéltek a 350 milliót, összesen 660 millióról döntött az Emmi. Vagyis az összes többi művész és intézmény együttesen nem kapott annyit, amennyit a kormány hőn szeretett hegedűművésze.

Neked ajánljuk