mi a kotta?

Megbámulandó

  • mi a kotta
  • 2019. május 4.

Zene

„Számomra veszedelmes bármivel is foglalkozni, ami Goethével kapcsolatos” – fogalmazott egyik 1854-es levelében Liszt Ferenc, s ez a kijelentés korántsem csupán azért lehet meglepő, mert a mester ekkortájt éppen Weimarban élt, ahol bizony vajmi nehezen lehetett volna kikerülni a néhai titkos tanácsos, kamarai elnök és miniszter emlékezetét, dolgait és témáit. Hanem azért is, mivel Liszt ebben az esztendőben jórészt a Faust-szimfónia megalkotásával volt elfoglalva, mely zenemű végeredményben mégiscsak Goethéhez kapcsolható. S habár a néhai írófejedelem – eufemisztikusan fogalmazva – nem volt Liszt legkedvesebb szerzői közé sorolható, azért a szimfónia harmadik, záró tételében így is Weimar előző büszkeségét idézte a Chorus Mysticus: „Csak földi példakép / minden mulandó; / itt lesz a csonka ép / s megbámulandó; / mit nincs szó mondani, / itt fényt sugároz; / az Örök Asszonyi / emel magához.”

A Faust-szimfóniát most a BTF, közelebbről a Nemzeti Filharmonikusok jövő csütörtöki fesztiválkoncertje hozza elénk, de csak miután a kiváló Kirill Gerstein szólójával meghallgattuk Brahms I. (d-moll) zongoraversenyét (Nemzeti Hangversenyterem, április 11., fél nyolc). De arról akár már vasárnap is megbizonyosodhatunk, hogy a hírhedett zenész és mindig hű rokon Goethe-averziója inkább csak részleges lehetett, elvégre Kolonits Klára (képünkön) Liszt-estjén többek közt A vándor – első és második – éji dala is megszólal majd a nagyszerű szoprán előadásában (BMC, április 7., fél nyolc).

Ez persze még csupáncsak kettő a fesztivál sűrűjéből, így hát kezdődhet is a darálás, amit azért némileg megkönnyít a tény, hogy a programban szokás szerint akadnak tematikus blokkok. Ilyen például a Zsabó Fesztivál négy koncertje, mely régi zenés esték idén cári, illetve császári udvarok muzsikusait állítja majd a középpontba. Ezek közül ajánljuk külön a Concerto Armonico zárókoncertjét, ahol is Spányi Miklósék két olyan zeneszerzőtől is játszani fognak egy-egy művet, aki a 18. század második felében cári szolgálatban állt: Domenico Cimarosától és Vincenzo Manfredinitől (MNM Díszterem, április 8., fél nyolc).

Hasonlóképpen tematikus egységet alkot Az út eleje – Az út vége elnevezésű, ugyancsak négy alkalmat felölelő sorozat, ahol is zeneszerzők korai és kései kompozíciói rendeztetnek egymás mellé. Ebből a fesztiválrészből a kiemelt figyelem essen most a Capricciók és concertinók fantáziacímű második estére, amelynek programján Richard Strauss legutolsó zenekari darabja, a Duett-concertino és Ligeti György ifjonti stílusgyakorlata, a Két capriccio is elhangzik – egyként az 1947-es évből (Solti Terem, április 9., fél nyolc). Ezt a koncertet egyébiránt már csak a 94 esztendős Konrád György közreműködése miatt sem lehet kihagynunk! S a brácsások magyar korelnökének említése segítse frappánsan ajánlónk végére a remek orosz brácsás, Jurij Basmet nevét, aki saját alapítású együttesével, a Moszkvai Szólistákkal ugyancsak nekünk húzza majd szombat este (Vigadó Díszterem, április 6., fél nyolc).

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

És tényleg a fejükre omlik

Üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével, hamis magánokirat felhasználásának vétségével gyanúsítják a Magyar Pünkösdi Egyházhoz tartozó Közösségi Misszió előzetes letartóztatásban lévő ügyvezetőit. Az egyházvezetés 2019 óta mindenről tud, de nem foglalkozott a feltárt visszásságokkal. Most is hallgatnak.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidogoznia. Beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.