Meghalt John Mayall

  • narancs.hu
  • 2024. július 24.

Zene

A brit blues atyja kilencvenéves volt.

Helyi idő szerint hétfőn 90 éves korában meghalt John Mayall blueszenész – közölte a család a közösségi oldalakon.

A közlemény szerint betegségei „kényszerítették arra a világ legnagyobb utcai harcosát, hogy befejezze hatalmas pályafutását”.

John Mayall 1933-ban született az angliai Macclesfieldben, képzőművészeti iskolában tanult, aztán dzsesszgitáros édesapjához  hasonlóan ő is zenész lett. Gitáron, billentyűs hangszereken, szájharmonikán játszott. A Bluesbrakers együttest 1963-ban alapította, 1966-ban csatlakozott hozzá Eric Clapton. A hetvenes években visszavonult, 1982-ben újjászervezte a zenekart, amely Magyarországon is fellépett, először 1985-ben a Kisstadionban. A Népszava emlékeztet, hogy sosem lett annyira ismert, mint zenekarának többi tagja – és bántotta is, hogy nem volt slágerlemeze, nem nyert Grammy-díjat, és a Rolling Stone sem írt róla –, viszont bírta energiával, még nyolcvanas éveiben is színpadra állt. 2013-ban underground előadóként határozta meg magát.  

Idén a Rock & Roll Hall of Fame tagja lett, az 1966-os Blues Breakers With Eric Clapton című albumot pedig az egyik legjobb brit blueslemeznek tartják.

A portrékép forrása a blueszenész Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk